Μήνυμα Παπούλια στα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας

Με σκληρή γλώσσα μίλησε για τη στάση των Σκοπίων στη ζήτημα της ονομασίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική πλευρά για την επίλυση του θέματος και ζητώντας από τη σκοπιανή πλευρά να αφήσει την αδιάλλακτη στάση της.

“Δεν θα αποδεχθούμε την αδικοπραξία των Σκοπίων, τα οποία ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι μέρος της γεωγραφικής περιοχής που ονομάζεται Μακεδονία, αυτοπροβάλλονται σαν να είναι το Όλον. Αποκαλούν το κράτος τους "Μακεδονία", την εθνότητα και την γλώσσα "μακεδονική", γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας”, δήλωσε ο κ. Παπούλιας στο περιθώριο του επίσημου δείπνου που παρέθεσε στον Σέρβο Πρόεδρο, Τόμισλαβ Νίκολιτς, και ξεκαθάρισε: “Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα δώσουμε τη συναίνεσή μας εάν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για ένα όνομα οριστικό και για όλες τις χρήσεις, το οποίο να αντανακλά την πραγματικότητα”.

Παράλληλα, ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η Αθήνα ώστε να έχει αποτελέσματα η διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. “Η Ελλάδα ανέλαβε πρόσφατα μια πρωτοβουλία προτείνοντας την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης. Στην πρόταση αυτή, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι το κλειδί για την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς το έχει η ίδια η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και απευθυνόμενος στον Σέρβο Πρόεδρο τόνισε: “Σ' αυτό το εθνικό για την Ελλάδα θέμα αναμένω την έμπρακτη στήριξη της Σερβίας”.