“Οικονομικά, η Κύπρος είναι στην κατάσταση που είναι κι η Ελλάδα”

“Έχετε περάσει πολλές φάσεις και νομίζω ότι είστε πλέον σοφοί για να αντιμετωπίσετε τα όποια ενδεχόμενα. Αλλά ο ελληνισμός αντιστέκεται, είμαστε εδώ, μαζί θα περάσουμε την οποιαδήποτε δυσκολία”.

Με αυτήν την παραίνεση υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τον επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Κύπρου, Γιώργο Λιλλήκα, το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ξεκινούν σε μια εποχή που είναι και η Κύπρος και η Ελλάδα ευάλωτες σε πιέσεις και εξήγησε: “Οικονομικά, η Κύπρος είναι στην κατάσταση που βρίσκεται και η Ελλάδα, σε βαθιά ύφεση, με μεγάλο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος και -κατά την εκτίμησή μας - ξεκινούν οι συνομιλίες του Κυπριακού με ένα ανακοινωθέν, που δεν μας διασφαλίζει, αλλά και σε συνθήκες που εμείς κρίνουμε ότι δεν είναι ευνοϊκές”.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Λιλλήκας είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν για την οικονομία και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης του Κυπριακού και κυρίως για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις καθώς, όπως είπε, Κύπρος και Ελλάδα είναι οικονομικά εξαρτημένες και ευάλωτες σε πιέσεις και εκβιασμούς. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, “δεν είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να διαπραγματευθούμε τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα”.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών σε δήλωσή του εξέφρασε την εκτίμηση πως έχει έρθει η ώρα “να υπάρξει μια πανεθνική στρατηγική, μια κοινή στρατηγική διεκδίκησης των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, μια στρατηγική, η οποία θα μπορεί να πετύχει την ενότητα αλλά και τη συστράτευση του Ελληνισμού αυτές τις κρίσιμες ώρες”, καθώς, όπως είπε, η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται μια ελεύθερη Κύπρο.