Ευρωζώνη: Αλέξη ναι σε εκλογές αλλά το νου σου στις μεταρρυθμίσεις

Θετικής υποδοχής από τους αξιωματούχους της ΕΕ και της Ευρωζώνης (δηλαδή από τους δανειστές) η προκήρυξη εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο εφιστούν την προσοχή για την εφαρμογή του νέου προγράμματος (δηλαδή του μνημονίου).

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα αλλά προειδοποίησε ότι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε θα εκτροχιάσουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε να εφαρμόσει η Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

"Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωζώνη", ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, σε μια γραπτή δήλωσή του η οποία εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. "Το νέο πρόγραμμα και το πακέτο μεταρρυθμίσεων υποστηρίχθηκε ευρέως από την Βουλή των Ελλήνων και ελπίζω ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη από τη νέα Βουλή των Ελλήνων".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, θέλει τις εκλογές στην Ελλάδα καθώς, όπως εκτίμησε, μπορούν να ενισχύσουν τον Α. Τσίπρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να διευρύνουν την υποστήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα στήριξης που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Οι εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να είναι ένας τρόπος να διευρυνθεί η υποστήριξη στο υποστηρικτικό πρόγραμμα σταθερότητας του ESM που υπεγράφη για την Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Τσίπρα" έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μάρτιν Σέλμαϊρ.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση για εκλογές στην Ελλάδα, αναφέρει μέσω twitter η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

"Η ευρεία στήριξη στο Μνημόνιο Συνεννόησης και η προσήλωση στις δεσμεύσεις θα είναι το κλειδί για την επιτυχία", επισημαίνεται στο ίδιο tweet.

Μέρκελ: Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης, όχι της κρίσης

Τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα σχολίασε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την συνάντησή της με την Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία. Όπως μετέδωσε η Telegraph, η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στη Ντίλμα Ρούσεφ αναφέρθηκε στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι "η παραίτησή του είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος της κρίσης".

Η συγκεκριμένη δήλωση μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους από την πρόεδρο της Βραζιλίας, η οποία μετέφερε τα λόγια της Μέρκελ.

Ο Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός και πάλι, εκτιμά η Ρωσία

Την πρόγνωσή του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, «κόμμα της πλειοψηφίας» και μετά τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, εξέφρασε στο κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Άνω Βουλής, Κονσταντίν Κοσατσιόφ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κατά την εκτίμηση του Ρώσου κοινοβουλευτικού, ο πληθυσμός της Ελλάδας υποστηρίζει τη γραμμή του πρωθυπουργού, "ώστε ως το τέλος να ‘παζαρεύει’ με την ΕΕ για τις, κατά μέγιστο τρόπο, ευνοϊκές για την Ελλάδα συνθήκες εξόδου από την κρίση, και να υποχωρεί μόνο όταν δεν έχουν μείνει άλλες εναλλακτικές".