Οι πρώτες αντιδράσεις στη Γαλλία μετά την προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα

Το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού μεταδόθηκε απευθείας από το γαλλικό οικονομικό κανάλι BFMtv. 

Μια πρώτη αντίδραση έγινε άμεσα από τον Ερίκ Κοκερέλ, γραμματέα του Κόμματος της Αριστεράς (όπου ανήκει και ο Ζαν- Λυκ Μελανσόν): «Για μας η πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να επιτύχει, παρ' όλα αυτά είναι αξιόλογο το ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να απευθυνθεί στο λαό». 

Στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός ενεργεί σωστά παραιτούμενος μη ασκώντας πλέον την πολιτική για την οποία εκλέχθηκε, ο κ. Κοκερέλ απάντησε: «Ακριβώς, έχει δίκιο, γιατί στη Βουλή η πλειοψηφία του είναι πλέον φαινομενική αφού βασίζεται στην αντιπολίτευση». 

Σε άλλο ερώτημα, εάν το Κόμμα της Αριστεράς θα συνεχίζει να υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο γραμματέας αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις του Γ. Βαρουφάκη αλλά και της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι και το δικό του κόμμα έχει προτείνει μια προσεχή συνάντηση κορυφής με τα ανώτατα στελέχη γύρω από το «Πλάνο Β», ώστε σύσσωμη η Αριστερά να μελετήσει τα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται σήμερα από Βρυξέλλες και Βερολίνο. 

Ο Ιλίς Γκοσέ, σχολιαστής για τα διεθνή θέματα του καναλιού, εκτίμησε στην ανάλυσή του, ότι η κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε ύστερα από την ψήφο της Βουλής για το τρίτο σχέδιο διάσωσης, αλλά και την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. «Ήταν ένα σύμβολο δυνατό και μη αποδεκτό» υπογράμμισε και προσέθεσε: «Είναι το ρήγμα της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που υποχρεώνει τον Αλέξη Τσίπρα να στραφεί προς τον λαό, για να εκφρασθεί εάν επιθυμεί να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία για την υλοποίηση του προγράμματος ή να αποσυρθεί». 

Σχετικά με το εάν οι εκλογές αποτελούν πραγματικά μια λύση, ο Ιλίς Γκοσέ εκτιμά ότι πρόκειται για «ένα επιχείρημα του Τσίπρα, ο οποίος νοιώθει να απειλείται από τους "αντάρτες" (Αριστερή Πλατφόρμα), οι οποίοι είναι πολύ πιο αποφασιστικοί από τους αντίστοιχους δικούς μας στο γαλλικό Κοινοβούλιο». 

«Είναι μια προσπάθεια, χωρίς να σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα επιτύχει» είπε ο Ιλίς Γκοσέ, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλες πιθανότητες να επανέλθει στην εξουσία, αλλά σηυνεργαζόμενος με άλλα κόμματα.