Πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ οι ελληνικές εκλογές

Πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των γερμανικών εφημερίδων αποτελούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Ο Τσίπρας πριν την παραίτηση-εκλογές στην Ελλάδα» γράφει η Die Welt. «Η επόμενη πράξη της ελληνικής κρίσης; Για να ανοίξει ο δρόμος σε νέες εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παραιτηθεί ακόμη και απόψε» σημειώνει. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι η δημοτικότητά του φτάνει στο 60%. Πολλοί υπουργοί του εισηγήθηκαν όμως την προκήρυξη εκλογών πριν γίνουν αισθητά τα νέα μέτρα λιτότητας». 

H Die Zeit αναφέρει ότι «Οι Έλληνες θα εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προχωρά σε πρόωρες εκλογές για να εξασφαλίσει μια νέα, ισχυρή εντολή, πριν γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις από το τρίτο πρόγραμμα λιτότητας». 

Η Frankfurter Allgemeine Ζeitung γράφει: «Ο Τσίπρας θέλει να παραιτηθεί-εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου». Σύμφωνα με τη FAZ, «ο Τσίπρας θέλει προφανώς να εδραιώσει την εξουσία του στη βάση, λίγο μετά το Ναι δωρητών στο νέο πακέτο ενίσχυσης». 

Η Sueddeutsche Ζeitung αναφέρει ότι «μετά την παραίτηση Τσίπρα, υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα είναι η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η κ. Θάνου θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας». «Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι μόνο σημαντικό μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τη συνεργασία με τους διεθνείς δανειστές» εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου. 

«Ο Τσίπρας πριν από την παραίτηση –εκλογές στην Ελλάδα» γράφει το Der Spiegel. «Με τις εκλογές ο Τσίπρας θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της εξουσίας στο ίδιο του το κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τον πρωθυπουργό στις ψηφοφορίες για τις διασώσεις και το σχέδιο λιτότητας» εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.