Κυπριακό: Την Τρίτη ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

Δεκτό έκανε το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προγραμματίζεται να αρχίσουν εκ νέου την Τρίτη.

Στις 11.30 το πρωί, ο Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί  με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας που βρίσκεται στη "νεκρή ζώνη" (UNPA).

Στη συνάντηση δεν θα παρεβρεθεί ο ειδικός διαμεσολαβητής Αλεξάντερ Ντάουνερ ενώ Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ορίστηκε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε διακόψει τις συνομιλίες τον Ιούλιο του 2012, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα Ηνωμένα Έθνη. Ο εκπρόσωπος τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Μισιέλ Μποναρντό, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο ΟΗΕ ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση για τη θετική απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Σημειώνεται ότι ο Έρογλου είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ να αποδεχθεί το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, καθώς ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να επικοινώνησε μαζί του και να ζήτησε εξηγήσεις γιατί ακόμα δεν είχε δεχθεί το κείμενο.

Η αμερικανική κίνηση έγινε λίγη ώρα μετά το πέρας του συμβουλίου που έγινε στο προεδρικό του ψευδοκράτους, με την τουρκοκυπριακή ηγεσία να λέει ότι αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει τη θέση της, τονίζοντας ότι είμαστε ένα βήμα πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών.

Διαβάστε τι αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων, το οποίο υποβλήθηκε παρασκηνιακά από τους Αμερικανούς και στηρίζεται στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Τι σημαίνει η αντικατάσταση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή

Ως σημαντική και θετική εξέλιξη αξιολογείται η αντικατάσταση του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ από τον Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με το 24h.com.cy, ο Οζερσάι, που ήταν και παλαιότερα στη θέση αυτή, είναι πιο "ελαστικός" στο θέμα του Κυπριακού, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις διαπραγματεύσεις.