Αντιδράσεις προκαλούν οι… “βλαχοδήμαρχοι” του Τσίπρα

Τι ήταν να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας για την ανάγκη ενός "μεγάλου συμπαραταγμένου κινήματος ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας, που θα σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"; Η δήλωση αυτή προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, οι οποίες μάλιστα δεν περιορίζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση, αλλά εντοπίζονται και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για ύβρη, όχι μόνο προς τους δημάρχους, αλλά και προς τους δημότες τους που τους έχουν ψηφίσει, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “αδυνατώντας να πετύχει συσπείρωση, προσπαθεί να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις. Προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει βρίζοντας”.

Κάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να ανακαλέσει τις ύβρεις και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, καταλογίζει "καθυστέρηση", "νεοσυντηρητισμό" και "παλαιοκομματισμό", που "φωλιάζουν σε κομματικούς φορείς που επικαλούνται την πρόοδο και την Αριστερά", στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκτενή δήλωσή του.

Όμως τη διαφωνία του με τον προσδιορισμό “βλαχοδήμαρχοι” εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM” ο βουλευτής του κόμματος Δημ. Τσουκαλάς.

“Προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα αυτήν τη λέξη. Οι δήμαρχοι, μ' αυτό που ασχολούνται αυτήν τη στιγμή, είναι να ακολουθούν τις επιταγές της κυβέρνησης και του 'Καλλικράτη' και τίποτε άλλο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δήμαρχοι πρέπει να αναλάβουν έναν ρόλο, να βάλουν τον κόσμο μπροστά και να διεκδικήσουν. Και σήμερα κάθε άλλο παρά διεκδίκηση βλέπουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει δημάρχους που είχαν στο παρελθόν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι “αν υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις, θα αξιολογηθούν. Μέσα στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής είναι και το θέμα των πλατειών συμμαχιών”.