Στις 29 Ιουλίου και όχι το φθινόπωρο η απολογία του Άκη

Για τη Δευτέρα 29 Ιουλίου μετατέθηκε η ημερομηνία απολογίας του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, το δικαστήριο. Σημειώνουμε μάλιστα, ότι το αίτημα που είχε καταθέσει ο κύριος Τσοχατζόπουλος, ζητώντας να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο η απολογία, κρίθηκε “νομικά αβάσιμο και απορριπτέο” και δεν ικανοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι απολογίες θα γίνουν με τη σειρά του κατηγορητηρίου – κάτι, το οποίο δεν επιτρέπει σε κανέναν από τους άλλους 18 κατηγορούμενους να προηγηθεί του βασικού κατηγορούμενου – Άκη Τσοχατζόπουλου - αλλά και επέμεινε στην απόφασή του να μην καλέσει προς το παρόν το ΚΥΣΕΑ.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία απαγόρευσε τη μετάθεση της απολογίας για το φθινόπωρο, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου (Κοτσαλής, Παγορόπουλος, Νικολάου).

Από την πλευρά του ο κύριος Παγορόπουλος έκανε λόγο για “φαλκίδευση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου», κρίνοντας ανεπαρκές το διάστημα προετοιμασίας του, με «δικογραφία 31.000 σελίδων και περιορισμένες επισκέψεις στη φυλακή”.

“Δεν μπορεί να έλθει με προετοιμασία τριών ημερών για τη δικη των τελευταίων 50 ετών”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνήγορος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τα δικά του δικονομικά όπλα.

Ο κύριος Παγορόπουλος προέβαλε το επιχείρημα της έλλειψης ενότητας στη διαδικασία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς τους δίδεται η δυνατότητα να απολογηθούν με την επάνοδο του δικαστηρίου.

Σε μία προσπάθεια να αλλάξει το φορτισμένο κλίμα, η εισαγγελέας, Γεωργία Αδειλίνη, τόνιζε διαρκώς ότι η διαδικασία είναι “ζωντανή”, και άρα μπορεί ο κατηγορούμενος να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον της διαδικασίας.

“Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να απολογηθεί στην προκαταρκτική διαδικασία, όταν είχε ακόμη το status του υπόπτου. Ο Τσοχατζόπουλος δεν έχει υπεκφύγει ποτέ μέχρι σήμερα, ήταν πάντα στη διάθεση της Δικαιοσύνης”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο. Λεωνίδας Κοτσαλής, για να συμπληρώσει ότι “Δεν εκτιμήθηκε ούτε όταν συνελήφθη με κινηματογραφικό τρόπο»”

Στη διάρκεια της διαδικασίας παρενέβη και ο πρώην υπουργός, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Δεν σας ενδιαφέρουν τα δικαιώματα του κατηγορουμένου” και συνέχισε λέγοντας ότι “η απόφαση είναι απόλυτα συνεπής με τη στάση που τήρησε το δικαστήριό σας όλο αυτό το διάστημα”, εννοώντας; και παλαιότερα αιτήματά του, τα οποία έχουν απορριφθεί.

Όταν ο πρόεδρος της έδρας αναφέρθηκε σε “παράπονο” από πλευράς του πρώην υπουργού, τονίζοντας “μπορεί σε άλλο στάδιο να κάνουμε λάθος - δεν κρινόμαστε κι εμείς;”, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντέδρασε:

“Δεν είναι παράπονο, είναι πολιτική διαπίστωση. Δεν σας ζήτησα ειδική μεταχείριση. Δεν ασχοληθήκατε με το μέγιστο θέμα, το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Δεν το αγγίξατε. Πέντε χρόνια περιμένει το Ναυτικό, κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Η πολιτική αγωγή δεν μπορεί να αγνοήσει τη ζημιά του Δημοσίου”, είπε ο πρώην υπουργός, για να λάβει την απάντηση του προέδρου, ο οποίοος είπε ότι “Το Δημόσιο ξέρει να υπερασπισθεί τα συμφέροντα του”.

Στη συνέχεια ο κύριος Τσοχατσόπουλος είπε: “Κατηγορούμαι ότι έβλαψα το δημόσιο συμφέρον. Ποιος, εγώ! Θα το επιστρέψουμε δεόντως.”, ενώ ο εισαγγελέας απάντησε: “Δεν κατηγορείστε γι' αυτό”.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε: “Διαβάστε το κατηγορητήριο σας”, ενώ πρόσθεσε ότι “η απολογία δεν είναι παιχνιδάκι”, και προέτρεψε το δικαστήριο να μην περάσει η εντύπωση του “κουκουλώματος, όπως έκανε η Βουλή”.