Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας με 74,04%

Κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στο πρόσωπο και τις επιλογές του προέδρου του δεν αφήνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το Ιδρυτικό Συνέδριο του οποίου ολοκληρώθηκε με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων του ενιαίου πλέον κόμματος.

Συνεργάτες του κάνουν λόγο για καθαρές αποφάσεις, οι οποίες θα έρθουν στο μέλλον, ενώ αναμένεται η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

Εγγεγραμμένοι 3430

Ψήφισαν 3412

Έγκυρα 3344

'Ακυρα 68

Λευκά 688

Έλαβαν:

Αλέξης Τσίπρας 2477 - 74,04%

Σίσσυ Βωβού 157 - 4,69%

Πάνος Ηλιόπουλος 22 - 0,6%

H δήλωση Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών

Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, έναν ιστορικό σταθμό για την Aριστερά και τη δημοκρατία.

Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου.

Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο.

Με καθαρές αποφάσεις.

Κάναμε το ιστορικό βήμα.

Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία.

Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα.

Πώς ερμηνεύεται η νίκη Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το Ιδρυτικό Συνέδριο μετατρέπεται σε ενιαίο κόμμα. Ουσιαστικά πρόκειται για νίκη της πλευράς Τσίπρα, έναντι των σκληρότερων τάσεων, οι οποίες εκδηλώθηκαν τόσο στη διάρκεια του Συνεδρίου, αλλά και το προηγούμενο διάστημα. 

Θυμίζουμε ότι πλειοψήφησαν οι προτάσεις για την εκλογή προέδρου από το Συνέδριο, για την διάλυση των συνιστωσών σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ απερρίφθησαν όλες οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας επί πολιτικών θεμάτων, όπως για την κυβέρνηση της αριστεράς με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και οι προτάσεις για την Ευρωζώνη. Οι σημερινές ψηφοφορίες πάντως διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης, ενώ το ζητούμενο ήταν τι θα πράξουν τελικά οι συνιστώσες που αρνήθηκαν να αυτοδιαλυθούν, όπως οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, η ΙΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου, το ΔΗΚΚΙ του Π. Μαντά και η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού, η πλειοψηφία του Συνεδρίου υπερψήφισε την πρόταση να δοθεί στις συνιστώσες -που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί- "εύλογος χρόνος" για την αυτοδιάλυση τους μετά από διαβούλευση αντικαθιστώντας την αρχική πρόταση που προέβλεπε δύο με τρεις μήνες.

Σε non paper που κυκλοφόρησε από την Κουμουνδούρου γίνεται η εξής αποτίμηση του συνεδρίου:

"Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η ιδεολογική ιδρυτική διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Εγκρίθηκε, επίσης, με ευρεία πλειοψηφία η πολιτική απόφαση, ενώ δεν εγκρίθηκε καμία από τις τέσσερις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί εκ μέρους της αριστερής πλατφόρμας".

Σε σχέση με τις συνιστώσες, εγκρίθηκε η εξής απόφαση:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε και προχωρά με βασικό αξιακό και οραματικό πλαίσιο την ενότητα της Αριστεράς, την κοινή δράση και τη σύνθεση όλων των διαφορετικών απόψεων και ιδεολογικών ρευμάτων που τον συναπαρτίζουν.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχικό φορέα σε ενιαίο φορέα των μελών του, όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αλλά ενισχύει την πλουραλιστική και δημοκρατική του λειτουργία και φυσιογνωμία.

Η λειτουργία θα στηρίζεται στην αρχή “ένα μέλος, μια ψήφος”.

Καμία τάση, ρεύμα, οργάνωση δεν θα έχει ειδικά προνόμια έναντι του μέλους.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει απολύτως.

Η δημόσια παρουσία και δράση, οι δημόσιες εκπροσωπήσεις και οι συμμαχίες είναι υπόθεση αποκλειστικά του όλου ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη μια σειρά από συνιστώσες αποφάσισαν την τυπική παύση της λειτουργίας τους και την ελεύθερη ένταξη των μελών του στις ιδρυτικές διαδικασίες του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Όσες εκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποφάσισαν, δεσμεύονται να παύσουν την ξεχωριστή δημόσια δράση ώστε να δοθεί έμφαση στην ενιαία δράση, στις κοινές εμφανίσεις χωρίς ξεχωριστή παρουσία, στη βάση των καταστατικών αρχών και των συλλογικών αποφάσεων  του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λογικό να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις από τις συνιστώσες".