Βήμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις συνιστώσες

Άλλα λέει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τάχθηκε αναφανδόν, όπως ήταν, εξάλλου, γνωστό υπέρ της διάλυσης των συνιστωσών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με συγκίνηση ότι τον στενοχώρησε ο Μανώλης Γλέζος με τα όσα δήλωσε και κυρίως επειδή μίλησε ως εκπρόσωπος μίας εκ των συνιστωσών και όχι ως ο ιστορικός εκφραστής μιας γενιάς. Παραδέχτηκε όμως ότι τα λόγια του Γλέζου δεν του προκάλεσαν έκπληξη, καθότι γνώριζε τις θέσεις του.

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους και επανέλαβε την ανάγκη της διάλυσης των συνιστωσών. "Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να αλλάξει και εμείς να μένουμε ίδιοι. Τι θα πούμε σε αυτό τον κόσμο; Ότι ο νέος φορέας είναι ένα κόμμα με 14 καταστατικά και 14 προγράμματα; Ότι σε καλούμε να εμπιστευθείς ένα κόμμα, του οποίου τα όργανα δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένα;", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε τις αποφάσεις του συνεδρίου και είπε ότι είναι το ενιαίο κόμμα αποτελεί συλλογική απόφαση και ότι όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν από κοινού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μέτεδωσε η τηλεόραση του Mega, το αρχικό κείμενο που φέρεται να ρύθμιζε τη διάλυση των συνιστωσών, θα αντικατασταθεί με άλλο, που θα αναφέρει ότι "η σταδιακή διάλυση των συνιστωσών, θα τεθεί υπό διαβούλευση".

Ανικανοποίητος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τις προθεσμίες για τις συνιστώσες

"Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν προθεσμίες μηνών", δήλωσε από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης.

"Πρέπει να σκεφτούμε πιο ώριμα. Αν δεν είναι ώριμες τώρα οι συνθήκες, ας μην θέτουμε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό επιβάλει η αριστερή μας παρακαταθήκη", σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης και πρότεινε σε όσες συνιστώσες δεν είναι έτοιμες να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης και στο μεταξύ να υπάρξουν από όλους οι απαραίτητες ωριμάνσεις.

Διαφωνεί ο Γλέζος για το ενιαίο καταστατικό - Απάντηση από το συντονιστή της Επιτροπής Καταστατικού

Τη διαφωνία του με την υιοθέτηση Καταστατικού του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά "άλλο ενιαίος φορέας, άλλο ενιαίο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται έναν κανονισμό λειτουργίας αλλά όχι καταστατικό".

Σχολιάζοντας ορισμένες διατυπώσεις σχετικά με το θέμα των συνιστωσών, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ανέφερε ότι "με κάνουν να επαναστατώ". Όπως επεσήμανε "οι συνιστώσες είναι εγγύηση για τον ΣΥΡΙΖΑ" και τόνισε πως "αν εμείς διαπιστώσουμε ότι κατοχυρώνονται, θεσμοθετούνται τα δικαιώματα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία έχουμε συμφωνήσει, τότε και εμείς θα προχωρήσουμε, αλλιώς μην περιμένετε".

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κριθεί από τις λεπτομέρειες, αλλά από το αν θα μπορέσει να εμποδίσει γεγονότα και εξελίξεις που είναι εις βάρος του λαού", τόνισε ο συντονιστής της Επιτροπής Καταστατικού, Ρούντι Ρινάλντι.

Και συνέχισε υποστηρίζοντας πως "αυτό είναι που διαμορφώνει την ανάγκη από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών να περάσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ του ενιαίου φορέα", καθώς, όπως σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ "πρέπει να έχει το χαρακτήρα του συλλογικού πολιτικού υποκειμένου"

Σχετικά με το θέμα του καταστατικού του ενιαίου φορέα, ο Ρ. Ρινάλντι υποστήριξε πως "ακόμα και ένα σωματείο έχει ανάγκη από ένα καταστατικό" και συμπλήρωσε ότι "και αν ακόμα το προτεινόμενο καταστατικό έχει ελλείψεις, όπως και το είπαμε, αυτό το καταστατικό είναι ένα βήμα προς τα μπροστά".