Το ποσοστό επανεκλογής Τσίπρα θα κρίνει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ψηφοφορίας για την ανάδειξη των 200 μελών της ΚΕ του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί πρώτα το πρόσωπο του προέδρου και θα ακολουθήσουν τα ονόματα των μελών του νέου οργάνου.

Μετά την επικράτηση των προεδρικών στις ψηφοφορίες για τις θέσεις του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ψηφοφορίες της Κυριακής για την εκλογή της νέας κεντρικής πολιτικής του κόμματος από το σώμα του συνεδρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην διαδικασία εκλογής πρόεδρου. Με πρόταση του προέδρου του κόμματος, αποφασίστηκε η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής να γίνει από ενιαία λίστα, με δυνατότητα ξεχωριστής λίστας σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, ενώ το δικαίωμα της ύπαρξης λιστών διατηρείται στο καταστατικό και θα συζητηθεί σε ειδικές επιτροπές που θα ακολουθήσουν.

Παράλληλα, πλειοψήφισαν οι προτάσεις για την εκλογή προέδρου από το Συνέδριο, για την διάλυση των συνιστωσών σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ απερρίφθησαν όλες οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας επί πολιτικών θεμάτων, όπως για την κυβέρνηση της αριστεράς με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και οι προτάσεις για την ευρωζώνη.Οι σημερινές ψηφοφορίες πάντως διεξάγονται σε κλίμα έντασης και παραμένει ζητούμενο τι θα πράξουν τελικά οι συνιστώσες που αρνήθηκαν να αυτοδιαλυθούν, όπως οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, η ΙΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου, το ΔΗΚΚΙ του Π. Μαντά και η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού η πλειοψηφία του Συνεδρίου υπερψήφισε την πρόταση να δοθεί στις συνιστώσες -που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί- "εύλογος χρόνος" για την αυτοδιάλυση τους μετά από διαβούλευση αντικαθιστώντας την αρχική πρόταση που προέβλεπε δύο με τρεις μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην ψηφοφορία για την επιλογή των 200 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέλθουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια: το ένα θα περιλαμβάνει την ενιαία λίστα της πλειοψηφίας, με άλλο θα κατέβει η Αριστερή Πλατφόρμα ενώ ενδέχεται να υπάρξει και ένα τρίτο ψηφοδέλτιο.

Άλλες δύο υποψηφιότητες για πρόεδρο, πέραν του Αλέξη Τσίπρα

Με την εκλογή των 200 μελών της ΚΕ του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνονται οι εργασίες του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσουν πέραν του Αλέξη Τσίπρα, η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σίσσυ Βωβού και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος.

Σε non paper που κυκλοφόρησε από την Κουμουνδούρου γίνεται η εξής αποτίμηση του συνεδρίου:

"Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η ιδεολογική ιδρυτική διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Εγκρίθηκε, επίσης, με ευρεία πλειοψηφία η πολιτική απόφαση, ενώ δεν εγκρίθηκε καμία από τις τέσσερις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί εκ μέρους της αριστερής πλατφόρμας.

Σε σχέση με τις συνιστώσες, εγκρίθηκε η εξής απόφαση:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε και προχωρά με βασικό αξιακό και οραματικό πλαίσιο την ενότητα της Αριστεράς, την κοινή δράση και τη σύνθεση όλων των διαφορετικών απόψεων και ιδεολογικών ρευμάτων που τον συναπαρτίζουν.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχικό φορέα σε ενιαίο φορέα των μελών του, όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αλλά ενισχύει την πλουραλιστική και δημοκρατική του λειτουργία και φυσιογνωμία.

Η λειτουργία θα στηρίζεται στην αρχή “ένα μέλος, μια ψήφος”.

Καμία τάση, ρεύμα, οργάνωση δεν θα έχει ειδικά προνόμια έναντι του μέλους.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει απολύτως.

Η δημόσια παρουσία και δράση, οι δημόσιες εκπροσωπήσεις και οι συμμαχίες είναι υπόθεση αποκλειστικά του όλου ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη μια σειρά από συνιστώσες αποφάσισαν την τυπική παύση της λειτουργίας τους και την ελεύθερη ένταξη των μελών του στις ιδρυτικές διαδικασίες του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Όσες εκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποφάσισαν, δεσμεύονται να παύσουν την ξεχωριστή δημόσια δράση ώστε να δοθεί έμφαση στην ενιαία δράση, στις κοινές εμφανίσεις χωρίς ξεχωριστή παρουσία, στη βάση των καταστατικών αρχών και των συλλογικών αποφάσεων  του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λογικό να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις από τις συνιστώσες".

Υπενθυμίζεται ότι εγκρίθηκε επίσης η απόφαση εκλογής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο, καθώς επίσης και η καταστατική ρύθμιση, ο τρόπος εκλογής του προέδρου σε κάθε συνέδριο να αποφασίζεται από το σώμα.