Θρίλερ με την τρόικα, εν μέσω αρνητικών δημοσιευμάτων

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς ενώ οι υπουργοί με τη σειρά τους δέχονται τις συστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών, την εμφάνισή τους κάνουν και πάλι αρνητικά διεθνή δημοσιεύματα που θυμίζουν την εποχή που η Ελλάδα πρωτομπήκε στο Μνημόνιο, κάνοντας λόγο για πιθανό εκτροχιασμό της χρηματοδότησης προς τη χώρα.

Σε άρθρο του, το πρακτορείο Reuters σχολιάζει ότι “παίζονται πολλά” στις επαφές αυτές, καθώς αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανόν να αρνηθεί να συμμετάσχει στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να μην παραβιάσει τους κανόνες του, κάτι που διαμηνύεται άλλωστε από το Ταμείο ήδη εδώ και περίπου μία εβδομάδα.

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ έχουν να κάνουν με το χρηματοδοτικό κενό που παρατηρείται στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο αν δεν καλυφθεί θα σημαίνει ότι, με απλά λόγια, τα λεφτά τελειώνουν τον Ιούλιο του 2014, και αυτό σημαίνει ότι, βάσει καταστατικού, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση.

Όμως και το πρακτορείο MNI News, επικαλούμενο δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να εξασφαλίσει τη δόση των 8 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεται, αλλά είναι πιθανό να λάβει μία δόση 2 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο και τα υπόλοιπα να δοθούν το Σεπτέμβριο. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμα ότι, σύμφωνα με πηγή της τρόικας, η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου τομέα βρίσκεται “πολύ πίσω” από το χρονοδιάγραμμα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε η δόση των 8,1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί εντός του Ιουλίου. Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι "πραγματικά δύσκολη” και πρόσθεσε: “Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη μέχρι το Eurogroup”. Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν την επόμενη Δευτέρα. Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών έλεγαν ότι εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον αν η Ελλάδα και πως θα λάβει τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο εξετάστηκαν το δημοσιονομικό κενό του 2013 που υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και προέρχεται κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, οι εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις και στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ενημερώθηκε για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και έγινε μια καλή συζήτηση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι δανειστές δεν εγείρουν αντιρρήσεις τόσο για τις 33 ζώνες που προβλέπει ο νέος φόρος ακινήτων, όσο και για την αποδέσμευση της είσπραξης του φόρου από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει μικρή παράταση από την τρόικα, δεδομένης και της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η τρόικα θα δεχθεί να δώσει περιθώριο λίγων μηνών. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει σήμερα το απόγευμα, οπότε οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θρίλερ και με τις απολύσεις

Την Τετάρτη συνεχίζεται και η διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με το θέμα των 4.000 απολύσεων και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.

Τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι, όσον αφορά στις απολύσεις, ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.