Μείωση αστικών και εμπορικών δικών ζητά η τρόικα

Βαρύ χαρτοφυλάκιο έχει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου στα πλαίσια εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να προχωρήσει μια σειρά από θέματα που είτε εκκρεμούσαν , είτε δεν είχαν καν υλοποιηθεί.

Αρχικά ο κ. Αθανασίου θα καταθέσει εντός των ημερών νομοθετική διάταξη στη Βουλή που θα προβλέπει την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις.

Εν συνεχεία και με βάση τη μελέτη για τις εκκρεμείς μη φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια που διεξήχθη από ένα εξωτερικό σώμα εμπειρογνωμόνων, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης θα ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα που θα στοχεύουν στη συνεχή μείωση του αριθμού των αστικών και εμπορικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει βραχυχρόνιες και πιο μακροχρόνιες δράσεις.

Ο κ. Αθανασίου θα παρουσιάσει στην τρόικα μια πρώτη αξιολόγηση της λειτουργίας των ειρηνοδικείων, θα ανακατανείμει του δικαστές στα διοικητικά δικαστήρια με τον μεγαλύτερο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων και θα υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για την μείωση των πινακίων που αφορούν σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου και προσχεδίου νομοθεσίας για την υποχρεωτική μεσολάβηση για μικρές αξιώσεις.

Τέλος, θα συντάξει και θα υποβάλλει στη Βουλή νόμο για την καλύτερη νομοθέτηση που θα προβλέπει, όπου απαιτείται, την υποχρεωτική διοικητική επανεξέταση μπροστά σε μία ανεξάρτητη επιτροπή, προτού η υπόθεση πάει στα διοικητικά δικαστήρια.