Όλα ανοιχτά για τη φορολογία στα ακίνητα

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η συνάντηση θα επαναληφθεί αύριο το απόγευμα, οπότε και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, αλλά και για το ενδεχόμενο νέων μέτρων που θα καλύψουν “ανοίγματα” του προϋπολογισμού.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η τρόικα ενημερώθηκε για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και έγινε μια καλή συζήτηση, και άφησε να εννοηθεί ότι οι δανειστές δεν εγείρουν αντιρρήσεις τόσο για τις 33 ζώνες που προβλέπει ο νέος φόρος ακινήτων, όσο και για την αποδέσμευση της είσπραξης του φόρου από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Το ίδιο στέλεχος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα με την καταβολή του χαρατσιού σε 5 δόσεις, καθώς δεν επήλθε σχετική αντίρρηση από μέρους της τρόικας. Παράλληλα, άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε πως στόχος όλων των πλευρών είναι οι διαπραγματεύσεις να κινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου ως το τέλος της εβδομάδας και πριν το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Ιουλίου να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Να σημειωθεί πως τον Αύγουστο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε αρμοδίως στέλεχος του υπουργείου, η τρόικα δεν έχει απορρίψει καμία από τις τελικές προτάσεις και τα θέματα εξετάζονται διμερώς ανά υπουργείο. Αυτή τη στιγμή η τρόικα έχει μεταβεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου τίθεται επί τάπητος το θέμα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο.

Πριν λίγο την πόρτα του γραφείου του υπουργού Οικονομικών πέρασε ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, συνοδευόμενος από την Ελληνίδα εκπρόσωπο της Task Force Τζωρτζέτα Λάλη.