Τσίπρας: Πολιτική παράγκα η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.

Για κόμματα τα οποία έριξαν στην Ελλάδα στα βράχια, κυβερνώντας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έκανε λόγο στη διάρκεια της ομιλίας του στα Χανιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κύριος Τσίπρας στάθηκε στη διάθεση των δύο κομμάτων “να διατηρήσουν την καρέκλα της εξουσίας”, όπως είπε, “ξεπερνώντας τη ρητορική της σύγκρουσης”.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του, με την οποία παρομοίασε τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης με ζευγάρι που παντρεύεται, χρησιμοποιώντας ένα στίχο από την ακολουθία του γάμου “και ενώθηκαν εις σάρκαν μίαν”.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κύριος Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία όπως είπε βρήκε πρώτη από τη “γραμμή της βαρβαρότητας”.

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος όπως είπε, “αντί να είναι κατηγορούμενος για τη λίστα Λαγκάρντ είναι πρώτος στη λίστα επιτυχόντων του Μνημονίου μετά τον Αντώνη Σαμαρά”.

Μάλιστα μίλησε για ένα “love story” μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων, το οποίο, όπως είπε, εξελίσσεται, θέλοντας έτσι να δείξει τη σύμπνοια που όπως υποστηρίζει έχει επέλθει μεταξύ τους.

“Παζάρεψαν μεταξύ τους τα υπουργεία, ανέδειξαν την ακροδεξιά σε ρυθμιστικό παράγοντα, επιστράτευσαν τα πιο φθαρμένα υλικά του παρελθόντος τους - φιλοδοξίες, ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες, εξαγορές και αποσκιρτήσεις. Για να μας εμφανίσουν τελικώς τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ δεν δίστασε να κάνει παραπομπή στο ποδόσφαιρο, μιλώντας για πολιτική παράγκα, η οποία προορίζεται να στεγάσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του λαού μας. “Δεν είναι όμως παρά παράγκα -με όλες τις έννοιες. Που όσο πιο γρήγορα την κατεδαφίσει ο δημοκρατικός λαός, τόσο το καλύτερο για τη 
χώρα”.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κύριος Τσίπρας εξέθεσε ένα πακέτο προτάσεων για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος με στόχο, όπως είπε, "να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο τους πολίτες και την πολιτική".

1. Η εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

2. Η αποφασιστική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας.

3. Η αποφασιστική ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και της δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις.

4. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση.

5. Η καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας, η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας. Και η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στην αποζημίωση, στη σύνταξη, στη συμμετοχή σε επιτροπές κλπ.

6. Τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τέλος στην ανισότητα απέναντι στο νόμο ανάμεσα στο Βουλευτή και τον απλό πολίτη. Δραστικός περιορισμός χρήσης της βουλευτικής ασυλίας, που θα χρησιμοποιείται μόνον σε περιπτώσεις πολιτικών διώξεων.

7. Η ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους και την διαφύλαξή τους ως θεσμών της κοινωνίας και όχι ως γραφειοκρατιών με ίδια συμφέροντα.

8. Η ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης. Τρία επίπεδα διοίκησης: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.

9. Η εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

10. Η ίδρυση της Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών. Η συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του Νερού, του Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.

11. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού τοπίου για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.