Με βήμα ταχύ προς…εκλογές Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης

Μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνητικών εταίρων, καθώς όπως λένε έχουν πέσει στο τραπέζι πολλά εναλλακτικά σχέδια, όμως οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εμφανίζονται αμετακίνητοι και ζητούν όχι μόνο να ανοίξει η ΕΡΤ αλλά να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κάτι που αφορά όλες της ΔΕΚΟ.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη το φάντασμα των εκλογών ήταν ήδη πιο ορατό από ποτέ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, αργά το βράδυ της Τρίτης είχε πολύωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, όμως όπως όλα δείχνουν, σε περίπτωση που και οι τρεις επιμείνουν, τότε η σύσκεψη θα οδηγηθεί σε ναυάγιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου - Φώτη Κουβέλη στη Βουλή για την ΕΡΤ. Στόχος των δύο είναι να κρατήσουν κοινή στάση στην απογευματινή σύσκεψη απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που δείχνει τις διαθέσεις με τις οποίες θα προσέλθουν στη συνάντηση. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε μια συνεννόηση μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ δεν θέλησε να πει περισσότερα. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κ. Κουβέλη που είπε ότι έγινε συζήτηση επί σχεδίων για την απογευματινή σύσκεψη.

Η οριστική ρήξη είναι προ των πυλών αφού ακόμα και η τελική πρόταση Σαμαρά να προσλάβει με δίμηνη σύμβαση όλους τους απολυμένους της ΕΡΤ δεν γίνεται δεκτή από τους κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλο, κάτι που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη στόχευση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Όπως αναφέρουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να πλήξουν τον πρωθυπουργό και για αυτό είναι έτοιμοι ακόμη και να τον ρίξουν.

Πάντως ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης αδιάλλακτος και δεν κάνει βήμα πίσω ζητώντας να λειτουργήσει η ΕΡΤ όπως ήταν. Ετοιμάζεται για σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά και ζήτησε στοιχεία από τον Αντ. Μανιτάκη.

Τι είπαν στο τηλέφωνο Σαμαράς-Βενιζέλος

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στις θέσεις που έχει και δημόσια διατυπώσει ο ίδιος αλλά και το ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το ΣτΕ διατάζει το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, καθώς και ότι η παράταση του κλεισίματος συνιστά παραβίαση αυτής της διαταγής, που δείχνει ασέβεια προς το δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Για το θέμα της ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά ότι στην αποψινή συνάντηση περιμένει προτάσεις με τις οποίες εκτελείται η διαταγή του ΣΤΕ και θα ανοίγει αμέσως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώστε να μην υπάρχουν, πλέον, τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και να ξεπεραστεί η πρόσφατη κυβερνητική κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον κ. Σαμαρά και το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης, το οποίο προτίθεται να επαναφέρει, έτσι κι αλλιώς, στην αποψινή σύσκεψη των τριών αρχηγών.