Το φάντασμα των εκλογών πλανάται πάνω από τη χώρα

Στο σημείο "μηδέν" εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Η ένταση συνεχίζεται αμείωτη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και στην αποψινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τους αρχικούς σχεδιασμούς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνεχίση του βίου της κυβέρνησης.

Εάν η πρόταση για την μικρή μεταβατική ΕΡΤ που θα καταθέσει σήμερα ο Αντ. Σαμαράς στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη δεν γίνει δεκτή, θα υπάρξει και πάλι αδιέξοδο με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες και τις εκλογές να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που προέβαλαν ο κ. Σαμαράς από τη μία πλευρά και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης από την άλλη φαίνονταν αγεφύρωτες.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η παλαιά ΕΡΤ έχει κλείσει, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν από τον κ. Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το "λουκέτο" αλλά και να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 2.500 εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της ΕΡΤ και έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσουν τάχιστα στη διαμόρφωση μιας πρότασης ικανής να πείσει τους κυβερνητικούς του εταίρους για τον φορέα που θα αποτελέσει τη "γέφυρα" μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αργά τη νύχτα στον πρωθυπουργό προβλέπουν:

-Τη δημιουργία ενός προγράμματος που θα εκπέμπεται και από τα τρία κανάλια της παλαιάς ΕΡΤ (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) και θα περιλαμβάνει τρία δελτία ειδήσεων, τρεις ενημερωτικές εκπομπές και ιστορικές εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ.

-Την πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις προσωπικού. Ο αριθμός δεν έχει ξεκαθαρίσει και αν και αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 30 άτομα φαίνεται ότι θα προσληφθούν από 400 έως 800 άτομα.

-Οι εκπομπές θα βγαίνουν από στούντιο στη Βουλή.

-Θα οριστεί προσωρινή διοίκηση όπου θα μετέχουν πρόσωπα από τα τρία κόμματα.

Η απόρριψη της πρότασης από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες καθώς ο Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος για το λουκέτο στην ΕΡΤ.