Απορρίφθηκε η συζήτηση της τροπολογίας του ΚΚΕ για την ΕΡΤ

Στην άρνηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου προσέκρουσε η τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο κ. Λυκουρέντζος δε δέχθηκε να συμπεριλάβει την τροπολογία σε νομοσχέδιο για το “Ερρίκος Ντυνάν”, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ,που αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την "εκκωφαντική σιωπή" του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, που δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος που επιβάλλουν οι τροπολογίες οι οποίες έχουν οικονομική συνέπεια να συνοδεύονται από έκθεση συνεπειών από τον υπουργό Οικονομικών και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο Π. Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η τροπολογία πρέπει να συζητηθεί γιατί έχει και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο Βασίλης Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τον κανονισμό "α λα καρτ" και επέμεινε ότι η τροπολογία πρέπει να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία, ζητώντας μάλιστα και ονομαστική ψηφοφορία. "Η κυβέρνηση με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο εκμεταλλευόμενη τη σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε να κάνει το αυτονόητο. Να αποδείξει δηλαδή ότι έχει πλειοψηφία στη βουλή και ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτό το έκτρωμα που λέγεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όμως δεν τελειώσαμε. Το ΚΚΕ επανέρχεται, έχουμε καταθέσει την ίδια τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ιδού η Rόδος ιδού και το πήδημα, να αποδείξει αν έχει πλειοψηφία στη βουλή για να εφαρμόσει αυτούς τους νόμους", δήλωσε σχετικά.

Η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς η Δημοκρατική Αριστερά είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ψήφιζε την τροπολογία του ΚΚΕ, αν αυτή περνούσε, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ έβλεπαν με θετικό μάτι την περίπτωση αυτή, και έτσι υπήρχαν φόβοι ότι η τροπολογία θα ψηφιζόταν, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και άρα και όλα τα αποτελέσματά της, και κυρίως το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αποχώρησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Η ένταση συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ από την αίθουσα, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να αποχωρούν επίσης, καταγγέλλοντας ότι καταλύεται και το δικαίωμα της συζήτησης και ακυρώνεται το ίδιο το Σύνταγμα.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι δεν τοποθετήθηκαν καν επί του διαδικαστικού για τη συζήτηση επί της τροπολογίας, σχολιάζοντας πως εδώ δεν πρόκειται για συνεταιρισμό, αλλά για συγκάλυψη. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εύης Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) και του Βασίλη Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), με τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης να τονίζουν πως έχουν καταθέσει πρόταση νόμου για την ΕΡΤ και να επαναλαμβάνουν πως η δημόσια τηλεόραση πρέπει να ανοίξει τώρα.
 
"Μέχρι εδώ η σπέκουλα", είπαν και οι δύο, καταλογίζοντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσουν με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
 
"Ξεπεραστήκαν οι προτάσεις νόμου από τα γεγονότα, τώρα μιλούμε για απόφαση του ΣτΕ", σημείωσε η Σοφία Βούλτεψη εκ μέρους της ΝΔ και κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δε συμφωνούν ούτε μεταξύ τους: "Ο ένας λέει δικαιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλος λέει δικαιώθηκε ο Σαμαράς", παρατήρησε.