Συμβούλιο της Επικρατείας: Απολυμένοι όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Απολυμένοι είναι από τις 11 Ιουνίου όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, και επομένως δε θα τους καταβληθεί μισθός για την περίοδο από εκείνη την ημερομηνία και έπειτα, διευκρινίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με τη χθεσινή προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε σχετικά με την ΕΡΤ, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό, που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας, θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της, δηλαδή τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3, τα ραδιόφωνα, όχι όμως και το περιοδικό “Ραδιοτηλεόραση”, ούτε τα μουσικά σχήματα της ΕΡΤ, για την τύχη των οποίων θα αποφασίσει ο διαχειριστής που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.

Ο διαχειριστής αυτός θα “στρώσει το δρόμο” για τη λειτουργία της νέας ραδιοτηλεόρασης. Θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του προέδρου του ΣτΕ, κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Διαψεύδει ο Μενουδάκος

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣτΕ, πάντως, αργά το βράδυ υποστήριξε ότι δεν έχει δώσει οδηγίες σχετικά με την προσωρινή διαταγή και ότι τα σχόλια και οι διευκρινίσεις που διατυπώνονται σχετικά με αυτήν δεν προέρχονται από τον ίδιο, αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς ή νομικούς κύκλους.