Έντιμο συμβιβασμό με υποχώρηση Σαμαρά θέλει η ΔΗΜΑΡ

Ούτε βήμα πίσω από την αρχική της πρόταση δεν σκοπεύει να κάνει η ΔΗΜΑΡ, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης είναι αποφασισμένος να προσέλθει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές στην κρατική ραδιοτηλεόραση με τους σταθμούς εν λειτουργία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής ρήξης.

"Ο κύβος ερρίφθη" ανέφεραν στελέχη της ΔΗΜΑΡ χτες μετά τη "φωτιά" που έβαλε στις σχέσεις των κομμάτων της τρικομματικής η ομιλία του Α. Σαμαρά στο Ναύπλιο και σημείωναν ότι η τοποθέτησή του δεν προετοιμάζει το κλίμα για συμβιβασμό εν όψει της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, αλλά ανοίγει την πόρτα για ρήξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ.

Με "σκληρή" γλώσσα η Αγ. Κωνσταντίνου, σχολιάζοντας την ομιλία του Α. Σαμαρά στο Ναύπλιο, χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" και μονομερή ενέργεια το κλείσιμο της ΕΡΤ, θέτοντας θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών.

Η ΔΗΜΑΡ προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι με αυτές τις πρακτικές η κυβερνητική συνοχή απειλείται και "ρίχνει" την ευθύνη στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι η ομιλία του Α. Σαμαρά είναι ενδεικτική των προθέσεων της ΝΔ να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τους κυβερνητικούς εταίρους.

"Για να ξεπεραστεί η κρίση θα πρέπει ο πρωθυπουργός να κάνει έναν έντιμο συμβιβασμό και να αποσύρει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Σε διαφορετική περίπτωση επιλέγει τον δρόμο της ρήξης και έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις εξελίξεις στο κυβερνητικό σχήμα", αναφέρει ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ στο "Εθνος".

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι η ομιλία του πρωθυπουργού χαρακτηριζόταν και από μία έλλειψη σεβασμού απέναντι στον Φ. Κουβέλη και στο κόμμα του, καθώς υποστηρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ πραγματοποίησε υπέρβαση για να σωθεί η χώρα με τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει τη "βολική" θέση της αντιπολίτευσης.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ο Φ. Κουβέλης δέχεται εισηγήσεις, σε περίπτωση που η αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οδηγηθεί σε αδιέξοδο, να προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΝΔ με άλλο πρωθυπουργό που θα προέρχεται είτε από το κόμμα της ΝΔ είτε θα μπορούσε να είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.