Με προεκλογικό άρωμα η σύσκεψη των τριών

Σε προεκλογικούς τόνους κινήθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι που συναντώνται στις 7:30 το απόγευμα σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση και να μην συρθεί η χώρα στις εκλογές.

Όλα δείχνουν ότι αν δεν υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις η ρήξη θα είναι οριστική στη σύσκεψη.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μία κόκκινη γραμμή. Ότι δεν πρόκειται να ανοίξει η ΕΡΤ. Από την πλευρά τους Βενιζέλος και Κουβέλης παραμένουν σταθεροί ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα.

Μετά την απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης για μεταβατική λειτουργία μίας "μικρής ΕΡΤ" ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως επιλέγει τη σκληρή γραμμή.

"Περιθώρια για συμβιβασμούς δεν υπάρχουν" διεμήνυσε την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στο Ναύπλιο, σε μία ομιλία γεμάτη μηνύματα και αιχμές προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

"Κάποιοι προσπαθούν αφελώς να μας εγκλωβίσουν σε διλήμματα εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει εκλογές, γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων" είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας: "Εμείς πάντως δεν θα το χρεωθούμε, και όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει".

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με σκληρό τρόπο στην επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι "δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας" και ότι "μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος" δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να απευθύνεται ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόργησε δε τον κ. Σαμαρά ότι "έκανε πώς δεν κατάλαβε ποια είναι τα θέματα" και ότι "μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές", όπως "στα τυφλά κλείνουμε, μετά πρόχειρα ψευτοανοίγουμε και βλέπουμε".

Η ΔΗΜΑΡ, σε εξίσου σκληρό τόνο τόνισε ότι: "Ο κ. Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική. Αν στην πράξη και στο λόγο- όπως με τη σημερινή εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά- παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής".

Είναι σαφές ότι οι τοποθετήσεις που έγιναν επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις των τριών ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του 'Έθνους" από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η νέα ΕΡΤ μπορεί να εκπέμψει και σε λιγότερο από έναν μήνα εφόσον όλοι υιοθετήσουν γρήγορους ρυθμούς, ενώ σε ό,τι αφορά το μεσοδιάστημα θα επαναλάβει ότι μπορεί ακόμη και την προσεχή Παρασκευή να λειτουργήσει ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας με ελάχιστο προσωπικό που θα προσληφθεί με δίμηνες συμβάσεις.

Ακόμη θα σημειώσει ότι στο θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο έχουν συμφωνήσει και οι τρεις και έχει ψηφιστεί και σχετικός νόμος στη Βουλή. Θα επιρρίψει ευθύνες στον κ. Α. Μανιτάκη για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί και θα τονίσει ότι ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες έτσι ώστε να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει τις εκλογές, αλλά διευκρίνιζαν ότι δεν μπορεί να καταστεί όμηρος εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στη χώρα και να καταλήξει ένας απλός διαχειριστής των προβλημάτων της χώρας. Χαρακτήριζαν την απόφαση για την ΕΡΤ ως ένα "τολμηρό βήμα" και εξέφραζαν την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα η κοινή γνώμη θα επιβραβεύσει την κυβέρνηση.

Πάντως και βουλευτές της ΝΔ που είδαν πρόσφατα τον πρωθυπουργό επιβεβαίωναν ότι τα όσα είπε στο Ναύπλιο είχαν αμιγώς προεκλογικό χαρακτήρα και ότι εάν αποφασισθούν οι εκλογές η ΝΔ θα προχωρήσει στις κάλπες εμφανιζόμενη ως "κίνημα μεταρρύθμισης" που συγκρούεται με τα κατεστημένα συμφέροντα.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η προσωρινή απόφαση (αναμένεται την Τρίτη) του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή του λουκέτου, έπειτα από προσφυγή της ΠΡΟΣΠΕΡΤ κατά της επίμαχης απόφασης για κατάργηση της ΕΡΤ.

Ανένδοτος ο Κουβέλης

Ούτε βήμα πίσω από την αρχική της πρόταση δεν σκοπεύει να κάνει η ΔΗΜΑΡ, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης είναι αποφασισμένος να προσέλθει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές στην κρατική ραδιοτηλεόραση με τους σταθμούς εν λειτουργία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής ρήξης.

"Ο κύβος ερρίφθη" ανέφεραν στελέχη της ΔΗΜΑΡ χτες μετά τη "φωτιά" που έβαλε στις σχέσεις των κομμάτων της τρικομματικής η ομιλία του Α. Σαμαρά στο Ναύπλιο και σημείωναν ότι η τοποθέτησή του δεν προετοιμάζει το κλίμα για συμβιβασμό εν όψει της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, αλλά ανοίγει την πόρτα για ρήξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ.

Σκληρή γραμμή Βενιζέλου

Εκλογές βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ και ρίχνουν ολόκληρη την ευθύνη στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέστρεψε από το Παρίσι, ενόψει της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ΠΑΣΟΚ συζητούν πλέον γύρω από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το οποίο δεν αποκλείουν. Αντίθετα, θεωρούν ότι είναι πιο κοντά και η ευθύνη επιρρίπτεται σαφέστατα στον κ. Σαμαρά, στον οποίο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιτίθενται ανοιχτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συσκέψεις στην Ιπποκράτους ακούστηκαν περί "τσαμπουκά" του πρωθυπουργού, "ο οποίος δεν θα περάσει", σηκώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης και δείχνοντας ότι η απόφαση να μην υποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από τις θέσεις που έχει διατυπώσει, είναι όχι μόνο δεδομένες, αλλά και ενισχυμένες.