Σαμαράς: Η περίπτωση ΕΡΤ ξεχώριζε από μακρυά

Με τη φράση "η περίπτωση της ΕΡΤ ξεχώριζε από μακρυά" ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του λόγου του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας στο φλέγον ζήτημα με το λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση που έχει προκαλέσει λαίλαπα κοινωνικών αλλά και πολιτικών αναταραχών.

"Δεν πιστεύω σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, δεν θα βοηθήσει σε τίποτε, ειδικά αυτή την εποχή" δήλωσε ο κ. Σαμαράς μιλώντας από το Ναύπλιο, στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Έκανε λόγο δε για "συμβολικές αποχωρήσεις" που "πρέπει να υπάρξουν και στο Δημόσιο". "Δε μπορούμε να ζούμε συνεχώς με δανεικά και μνημόνια. Σύντομα αυτά πρέπει να τελειώσουν. Αλλά δε θα μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια αν κάποιοι πληρώνουν τα πάντα και κάποιοι γλιτώνουν τα πάντα. Εγώ δεν υποστηρίζω μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο" ανέφερε ο πρωθυπουργός.  

Αποφεύγοντας να κάνει ευθεία αναφορά στα όσα ακούστηκαν ακόμη και για διάλυση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών με θρυαλλίδα την απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι "όσοι συμμετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση" στήριζαν την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "και όσοι δεν συμμετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση" στήριζαν τις αλλαγές. "Ο κ.Τσίπρας έλεγε την ΕΡΤ 'εργαλείο προπαγάνδας' και τώρα θρηνεί για την απώλεια της απαξιωμένης ΕΡΤ".

"Χρειάζεται υποκρισία για να αποδείξει κανείς ότι η ΕΡΤ τον τελευταίο καιρό παρείχε δημόσια ενημέρωση" είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 2012. Έκανε λόγο για διαρκείς απεργίας λέγοντας ότι "τα μεγάλα γεγονότα στο εξωτερικό δεν τα κάλυπτε γιατί απεργούσε" ενώ "στις απεργίες πληρώνονταν κανονικά γιατί όλοι δήλωναν προσωπικό ασφαλείας". Ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει "εμπάργκο στην ενημέρωση".

Είπε επίσης ότι σε λίγο καιρό όσοι υπερασπίζονται την ΕΡΤ "θα αρχίσουν να ντρέπονται" γιατί θα αποδειχτούν τα σκάνδαλα και οι σπατάλες καθώς ειδικός Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για τα όσα καταγγέλονται για σπατάλη χρήματος και αδιαφάνεια στην κρατική ραδιοτηλεόραση. 

"Τόσο καιρό είχαμε ΕΡΤ, δημόσια ενημέρωση δεν είχαμε" ανέφερε ο κ. Σαμαράς. 

Αναφορικά με το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είπε ότι θα υπάρξει "αδέσμευτη δημόσια ραδιοτηλεόραση και αυτό θα ξεκινήσει αμέσως". "Πρέπει να δοθεί μεταβατική λύση που μπορεί να αρχίσει μέσα σε μια βδομάδα" είπε και υπεραμύνθηκε της πρότασης που έχει ήδη καταθέσει.

Ενώ σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν φιρμάνι από την τρόικα ή την Ε.Ε. είπε ότι "δε μας το ζήτησε κανείς, το επιλέξαμε!".

Σχετικά με την κριτική γιατί δεν προχώρησαν σε αναδιάρθρωση της ΕΡΤ κρατώντας τη ανοικτή είπε "επιχειρήθηκε να αλλάξει η ΕΡΤ εν λειτουργία αλλά πέσαμε σε τοίχο, το κάστρο των βολεμένων έμενε άθικτο, να θυμίζει στον κόσμο ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι".  

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας:

"Κάποιοι πιστεύουν ότι θα μας εγκλωβίσουν σε δίλημμα εκλογών. Το δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει εκλογές γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων".