Nέο “ραντεβού” Στουρνάρα-τρόικας στις 4 το απόγευμα

 Έληξε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι έφθασαν λίγο μετά τις 6 στο υπουργείο Οικονομικών . Στη συνάντηση παρίστατo και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι οι καταθέσεις των ελλήνων είναι απολύτως εξασφαλισμένες και δεν κινδυνέυεουν, ύστερα και από τις εξελίξεις με τις ανακεφαλαιοποιήσεις  Εθνικής και Eurobank.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει νέο "ραντεβού" αύριο, στις 4 το απόγευμα, ενώ ισχύει στο ακέραιο η μεσημβρινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ότι έχει επέλθει σημαντική πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικα συναντήθηκαν  το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μετά τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα. 

Πολλά είναι τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις που παραμένουν ανοικτά.

Τα δύο μεγάλα "αγκάθια" φαίνεται να παραμένουν οι απολύσεις από το δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Οι επίορκοι και... κοπανατζήδες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός θέτει το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του. Εξάλλου, φέρεται να ζήτησε, με την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων από το δημόσιο, να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων νέων ανθρώπων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο προσωπικό.

Πρώτος κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι να φύγουν όλοι οι επίορκοι και οι... κοπανατζήδες από το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο.

Οι απομακρύνσεις από το δημόσιο

Η τρόικα φέρεται όμως να ζητά "ακατέβατες" 20.000 απομακρύνσεις από το δημόσιο. Επίσης, ως φαίνεται, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχοναι, αν και το σχετικό θέμα θα επανεξεταστεί τον Ιούνιο, να απολυθούν έως το τέλος το 2014 περί τους 20.000 δημοσίους υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά μετατίθεται χρονικά η απομάκρυνσή τους. Ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντώνη Μανιτάκη για να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank και η ανακεφαλαιοποίηση

Για την υπόθεση της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank, οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι έχουν οι αμβλυνθεί οι διαφωνίες της τρόικας και το θέμα αναμένεται να κλείσει θετικά, αν τίποτα ακόμη δε θεωρείται σίγουρο. Ο πρωθυπουργός επιδίωξε συν τοις άλλοις να πείσει ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα είναι βιώσιμη και θα καλύψει τα κεφάλαια που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος μέσω των συνεργειών κατά πρώτο ρόλο.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και η υστέρηση στα έσοδα

Η τρόικα φέρεται να δέχεται αφενός τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και αφετέρου τις εξηγήσεις για το δημοσιονομικό κενό στα έσοδα. Παρά το ότι,όμως, από το Μέγαρο Μαξίμου, μιλούν για προσέγγιση στο πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού, εντούτοις δεν υπάρχει τελική συμφωνία για το πώς αυτό θα καλυφθεί.

Στουρνάρας: "Υπάρχει σημαντική πρόοδος"

Ο Γιάννης Στουρνάρας παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου, αφότου αποχώρησε η τρόικα και αποχώρησε κι εκείνος λίγο αργότερα, για να δηλώσει το... σιβυλλικό: "Υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι ακόμη ανοικτά πολλά ζητήματα". Ας σημειωθεί ότι το πρωί της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Φώτη Κουβέλη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, αναμένεται νέα συνάντηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ με το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα της Κυριακής, η οποία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα εκκινήσει γύρω στις 19:00.

Τι έγινε το Σάββατο

Η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας για το απόγευμα του Σαββάτου αναβλήθηκε, σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, μετά από σχετικό αίτημα της τρόικας, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Αργά το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο. Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.