Κυριακή της ακροβασίας για τρόικα και κυβέρνηση

Με πολλά ανοικτά θέματα συναντάται και αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός με την τρόικα την Κυριακή, αφού όπως σημειώνει κορυφαίος υπουργός στο news "αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως την Κυριακή". Η  συνάντηση είναι καθοριστική για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, οι οποίες όπως διαβεβαιώνουν τρόικα και κυβέρνηση δε θα διακοπούν, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα αποχωρήσουν τη Δευτέρα από την Αθήνα - αφού υπάρχει μεγάλο χάσμα.

Το πλέον κρίσιμο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς έως τη Δευτέρα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί το τοπίο. Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για την συγχώνευση ETE- Eurobank καθώς  οι δανειστές εμφανίζονται το λιγότερο επιφυλακτικοί.  Κορυφαία τραπεζική πηγή έδινε πιθανότητες 50-50 για την ολοκλήρωση ή μη της συγχώνευσης, αλλά τελικά εμφανιζόταν αισιόδοξη πως θα καμφθούν οι τροικανικές  επιφυλάξεις λόγω του μεγέθους της  νέας τράπεζας. Το ΠΑΣΟΚ ανοικτά βγήκε και υποστήριξε τη συγχώνευση, ενώ βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως η τρόικα είχε ήδη εγκρίνει τη συγχώνευση.

"Όλα θα κλείσουν πακέτο" δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, που δέχεται επικρίσεις από την τρόικα για το σχέδιο αποχωρήσεων από το Δημόσιο. Η τρόικα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του news, ζητά να προσδιοριστούν τα κριτήρια με τα οποία δε θα επιστρέφουν σε θέσεις του Δημοσίου όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ εκφράζει έντονες  αμφιβολίες ότι θα πιαστούν οι στόχοι για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις το 2014. "Αν λυθεί το πρόβλημα με το σχέδιο Μανιτάκη, τότε τα άλλα θα είναι σχετικά εύκολα", εκτιμούν στην κυβέρνηση. Μέχρι την σύνοδο του eurogroup, οπότε και θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο ότι μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις  ή σχεδόν να έχουν κλείσει θέματα όπως οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων και το χαράτσι. Για το χαράτσι λένε πως επεξεργάζονται σενάριο με βαση το μοντέλο του φόρου μεταβίβασης, όπου θα παίζουν ρόλο η χρήση, ο όροφος, η παλαιότητα με στόχο να πληρώσουν περισσότερα οι εύποροι και λιγότερα οι φτωχοί - αφού θα ισχύσει και το αφορολόγητο των 50.000.

Πάντως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι σχεδόν απίθανο να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου στο eurogroup  του Δουβλίνου την άλλη Παρασκευή, πόσο  μάλλον του Απριλίου. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα  ήθελε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την διαπραγμάτευση, καθώς η εκκρεμότητα δε βοηθά την ψυχολογία στην οικονομία, ούτε και μπορεί να φέρει επενδυτές ενόψει των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί στο επόμενο δίμηνο.