Τέλος στις διαφωνίες βάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Η κατάσταση στη χώρα αναγκάζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει όλους, εντός και εκτός κόμματος, προ των ευθυνών τους. Ενόψει μάλιστα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ο Αλέξης Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος αναμένεται να χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Η εκτίμηση είναι πως η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Όπως έλεγε μάλιστα χθες κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, "αυτή τη στιγμή δεν τους βγαίνει τίποτε! Τα μέτρα προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση, συνεπώς υστέρηση εσόδων και εν τέλει κι άλλα μέτρα".

Είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη ότι οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση, για να φρενάρει τα νέα "θέλω" της Τρόικα επικαλέστηκε το "μπαμπούλα" ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά είτε ομολογία ανεπάρκειας είτε επικοινωνιακό θέατρο.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι όποιες διαφωνίες φαντάζουν και είναι περιτή πολυτέλεια. Γι' αυτό και ο Α. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κ.Ε. προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τονίσει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωστρέφεια και εσωκομματικές διαφωνίες. Θα επαναλάβει ότι το ευρώ δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι τα μνημόνια.

Γι' αυτό χρειάζεται ένα παλαϊκό μέτωπο για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει στις όποιες διαπραγματεύσεις ενισχυμένος. Χρειάζεται να οργανωθεί και να συντονιστεί ένα μέτωπο των χωρών του νότου για αλλαγή των συσχετισμών εντός της Ε.Ε.

Μόνο τότε η χώρα θα γλιτώσει από τα μνημόνια και παράλληλα θα διασωθεί η Ε.Ε. και το ευρώ. Όσο για τα σχέδια αυτά προφανώς και πρέπει να υπάρχουν, λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. "Ένα κράτος οφείλει να έχει εναλλακτικά σχέδια δια παν ενδεχόμενο. Αυτό κατέδειξε και το παράδειγμα της Κύπρου". Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει τονίσει σε όλους τους τόνους. "Θέλει τη χώρα στο ευρώ. Όχι όμως πάση θυσία. Είχε και έχει τις κόκκινες γραμμές του. Και αυτές δεν είναι άλλες από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Όποιος δεν τα καταλαβαίνει αυτά εντός και εκτός κόμματος διαπράτει μέγα σφάλμα".