Τσίπρας: Η χώρα βιώνει τις συνέπειες ενός ακήρυκτου πολέμου

Στη Λάρισα και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή δραστηριότητα των μονάδων, ενώ είχε και συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι “η χώρα εδώ και τρία περίπου χρόνια βιώνει τις συνέπειες ενός ακήρυκτου πολέμου, ενός οικονομικού πολέμου, με ευρύτερες όμως γεωπολιτικές προεκτάσεις”, επισημαίνοντας πως οι συνέπειες αυτού του πολέμου δεν είναι λιγότερο τραγικές. “Έχουμε να βιώσουμε τόσο μεγάλη μείωση του επιπέδου ζωής αλλά και παρόμοια απόπειρα εισδοχής στον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας από τους δανειστές μονάχα σε περίοδο πολεμική, όχι όμως σε περίοδο ειρήνης”, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως πρέπει να μπει τέλος στις “τυφλές”, όπως τις χαρακτήρισε, περικοπές στο εισόδημα των ανδρών και γυναικών που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, επαινώντας τους επειδή σήμερα διατηρούν την αποτρεπτική τους δυνατότητα “εξ αιτίας της δικής τους συνεισφοράς, εξ αιτίας της δικής τους ακάματης προσπάθειας”.

“Χρειαζόμαστε ένοπλες δυνάμεις σύγχρονες, ευέλικτες, μικρότερου σχήματος, ίδιας όμως και καλύτερης αποτρεπτικής δυνατότητας, ένοπλες δυνάμεις μικρότερου κόστους λειτουργίας, αλλά με δυνατότητες να δίνουν δαπάνες, προκειμένου το έμψυχο δυναμικό να έχει κάποιες στοιχειώδεις συνθήκες που θα βοηθούν τη διαβίωση σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι εφικτή η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προτείνει, ο κ. Τσίπρας τόνισε: “Ήδη οι εξοπλιστικές δαπάνες έχουν μειωθεί. Το ζήτημα είναι να αλλάξουμε το μοντέλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Γιατί τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, έχουν να κάνουν με το ότι έγιναν αλόγιστες δαπάνες, τις οποίες πλήρωσε με αίμα ο ελληνικός λαός, και δεν υπήρχε πρόνοια ώστε αυτά τα αμυντικά συστήματα να μπορούν να λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου. Έχουν γίνει εγκλήματα. Βέβαια κάποιοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή γι αυτό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να λειάνει τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί. Η εκτίμησή μας είναι ότι μπορούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε σε πλαίσιο συνεννόησης ώστε κάποια πράγματα που αποτελούν κακώς κείμενα και στεγανά δεκαετιών στο χώρο της άμυνας, να αλλάξουν. Χρειάζεται ένα νέο και διαφορετικό μοντέλο. Και ίσως υπ΄ αυτή την έννοια μπορεί η κρίση να είναι μια ευκαιρία να αλλάξουν τα κακώς κείμενα”.