“Όχι” από ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα

Το “όχι” του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για από κοινού πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, επανέλαβε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο ο Αλέξης Τσίπρας.

“Εμείς εκθέσαμε το σκεπτικό μας, θεωρούμε ότι τη βασική ευθύνη την έχει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συμφωνία υπήρξε ωστόσο σε άλλα θέματα συζήτησης. “Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουμε σε μια σειρά από ζητήματα, συμφωνήσαμε ότι αυτό που είναι αναγκαίο τούτη την ώρα είναι να υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση, ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω από πολιτικά κόμματα, ένα μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό”, σημείωσε, και πρόσθεσε: “Ο ελληνικός λαός να αναδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, ότι δεν εκφράζεται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν την προσπάθεια θα την αναλάβουμε από κοινού προκειμένου αυτό το μέτωπο να εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, στο κοινωνικό επίπεδο”.

Συμφωνήθηκε ακόμα ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να διεξαχθεί άμεσα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει αίτημα των βουλευτών των δύο κομμάτων να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, προκειμένου “να δώσει εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο αρνήθηκε να συνδράμει η χώρα μας σε αυτήν τη βοήθεια που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να μη βρεθεί αβοήθητη και με τη θηλιά στο λαιμό”, όπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν από κοινού οι δυο αρχηγοί στον κυπριακό ελληνισμό είναι ότι "η Κύπρος δεν είναι μακριά και ότι οι 'Ελληνες της Κύπρου δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε όλοι μαζί. Να σταθούμε δίπλα στην μεγάλη απόφαση του κυπριακού ελληνισμού και της Βουλής, να πει ένα 'όχι' απέναντι στις απειλές της Τρόικας και της κ. Μέρκελ, που συνεχίστηκαν και σήμερα, λέγοντας ότι 'τελειώνει η υπομονή' η δική της, αλλά και εκπροσωπώντας και την ελληνική κυβέρνηση".

Επιτέθηκε ακόμα στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι "απεδείχθη απο τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, σήμερα, ότι αρνήθηκε (η Ελλάδα) να δώσει τα 2 δισ. ευρω, ενώ είχαν κουρευτεί 5 δισ. απο το έγκλημα του PSI, προκειμένου να μη φτάσει στο σημείο αυτό η κυπριακή οικονομία και να μην φτάσει η απόφαση του Γιούρογκρουπ και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε".