Στάση αναμονής από την Κουμουνδούρου για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή των εξελίξεων στην Κύπρο. Επί τους παρόντος επιχειρεί να εκμεταλευθεί την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup σε αντιδιαστολή με το όχι της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού δείχνει πως εταίροι και δανειστές δεν είναι τόσο άκαμπτοι όσο παρουσιάζονται και υπό προϋποθέσεις μπορούν να νερώσουν το κρασί τους. Όπως είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γ. Δραγασάκης "έστω και κατά τι να είναι καλύτερη η απόφαση θα είναι ένας κόλαφος για τους συγκυβερνώντες". 
 
Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι αν το προτεινόμενο plan B του κ. Αναστασιάδη, έτσι όπως έγινε γνωστό χθες, είναι τελικά καλύτερο; Για παράδειγμα πόσο αριστερό είναι να επικρίνεις το κούρεμα των καταθέσεων, ακόμη και των πολύ υψηλών και να προκρίνεις την ανακεφαλοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών με τα λεφτά των εργαζομένων, από τα ασφαλιστικά τους ταμεία; Βάζοντας παράλληλα την Κύπρο στον μνημονιακό χάρτη χωρίς κανείς να σου διασφαλίσει ότι την Τρίτη με το άνοιγμα των τραπεζών δεν θα έχουμε ένα "bank run".  Ήδη στελέχη της μειοψηφίας μιλούν για "άτακτη αναδίπλωση" του κ. Αναστασιάδη που "επιχειρεί να ξαναβάλει τη χώρα στο πλαίσιο σφαγείο του Eurogroup, της τρόικας και του μνημονίου".
 
Και μάλιστα με τη σύμφωνη, όπως όλα δείχνουν, γνώμη και του ΑΚΕΛ. Πως είναι δυνατών αναρωτιούνται να θεωρούμε λύση "την εκχώρηση από τις τσέπες των Κυπρίων πολιτών περίπου 17 δις στους τραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
 
Με τον τρόπο της βέβαια η μειοψηφία βάζει δύσκολα στον Α. Τσίπρα και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητώντας ευθέως αυτό που η ίδια θεωρεί νίκη των δυνάμεων του "όχι" στη Μεγαλόνησο. Για κάποιους η εξέλιξη αυτή είναι ή θα μπορούσε να είναι ένα "flash forward" σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Με απλά λόγια πόσο διατεθειμένος θα είναι να τραβήξει το σχοινί και ποια είναι τα όρια της επαναδιαπραγμάτευσης που ζητά σήμερα; Το ερώτημα είναι ρητορικό, αλλά άκρως ενδιαφέρων  για πολλούς εντός και εκτός Κουμουνδούρου. 
Στα καθ΄ ημάς ο Α. Τσίπρας συναντηθεί σήμερα στη Βουλή με τον Π. Καμμένο.
 
Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει δέκτης της άρνησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι δεν έχει νόημα λόγο των διαμορφωμένων συσχετισμών στο Κοινοβούλιο και ο δεύτερος ότι βγάζει από το κάδρο των ευθυνών των Πρωθυπουργό. Ωστόσο για πρώτη ίσως φορά κι αυτό συνιστά είδηση, θα ακούσει από τον Α. Τσίπρα να τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου, με τη συμμετοχή φυσικά των ΑΝ.ΕΛΛ., για την ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών.