Π. Σκουρλέτης: Περήφανο “όχι” της Κύπρου στο Eurogroup

"Περήφανο" χαρακτήρισε το "όχι" της κυπριακής κυβέρνησης στην απόφαση του Εurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Σε συνέντευξή του δήλωσε, πως η Κύπρος επιλέγει το δρόμο της διαπραγμάτευσης σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι η Κύπρος αποτελεί διεθνές τραπεζικό κέντρο και οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος θα ήταν μεγάλες για όλη την Ευρωζώνη, έχει τη δυνατότητα να θέσει επί τάπητος "το κυρίαρχο σήμερα ζήτημα, που είναι η αναζήτηση μιας εναλλακτικής οικονομικής στρατηγικής απέναντι στην κρίση. Διαπιστώνουμε τις πολλαπλές εκφράσεις μιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, που έχει ως κύριο εκφραστή τη Γερμανία και που δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση".

Η στάση της κυπριακής Βουλής μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για να φανεί ότι στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά υστερεί. Πιο συγκεκριμένα τονίζει πως "μπορείς να λες "όχι" και να μην σταματάει η χρηματοδότηση ή να κινδυνεύει η συμμετοχή στο ευρώ". Αποφεύγοντας να σχολιάσει τη δυνατότητα της Κύπρου για χρηματοδότηση εκτός ΕΕ, επισημαίνει ότι η πρώτη αναζητά μια λύση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ανακρίβειες με τη στάση της. Αφενός οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης κρίνουν λάθος την απόφαση του Eurogroup, αφετέρου δε η πολιτική του κ. Σαμαρά στηρίζει τέτοιες αποφάσεις. Η Ελλάδα θα ενεργούσε αλληλέγγυα προς την Κύπρο εάν μπλόκαρε την απόφαση αυτή, αντί να συναινέσει σε κάτι που εν τέλει απορρίφθηκε.

Επιπλέον, ο Π. Σκουρλέτης δεν παρέλειψε να τονίσει την αναγκαιότητα για μια έκτακτη διάσκεψη κορυφής που θα επανεξετάσει την οικονομική στρατηγική απέναντι στην κρίση. Στον πυρήνα του ζητήματος αυτού βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θέμα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει.