ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητη και ανεγκέφαλη η απόφαση του Eurogroup

“Με τις εξελίξεις στη Κύπρο βλέπουμε για ακόμη μια φορά το αδιέξοδο μιας πολιτικής που δεν είναι συνολική για όλη την Ευρωζώνη, αλλά συνίσταται σε αποσπασματικές ενέργειες για κάθε χώρα ξεχωριστά. Η απόφαση για το 'κούρεμα' των καταθέσεων στην Κύπρο, ακόμα και αυτών που είναι κάτω από 100.000 ευρώ, έρχεται και σε αντίθεση με τις αποφάσεις, να προχωρήσει η τραπεζική ένωση και να καθιερωθεί μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατακεραυνώνοντας την απόφαση του Eurogroup.

Χαρακτηριστική είναι η συνέχεια της ανακοίνωσης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: “Από εδώ και πέρα σε κάθε κρίση, όπου κι αν ξεσπάσει, ο φόβος των καταθετών θα είναι μέρος της εξίσωσης, με απρόβλεπτες συνέπειες. Το Eurogroup εξασφάλισε, με τις ανιστόρητες και ανεγκέφαλες αποφάσεις του, ότι στο μέλλον κάθε κρίση θα είναι συγχρόνως και ένα δράμα”.

“Φθάνουμε όλο και πιο κοντά σε μια αποφασιστική στιγμή όπου είτε ολόκληρος ο Νότος θα επιβάλλει μια πιο δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση, ή η Ευρωζώνη δε θα μπορέσει να διαχειριστεί τις φυγόκεντρες δυνάμεις και την οργή των λαών”, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Εξάλλου, σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για "εκδικητική μανία" της Γερμανίας εις βάρος του κυπριακού λαού, που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό να εξηγήσει αν έχει ο ίδιος συμφωνήσει σε αυτήν την απόφαση.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σχολίασε:

"Η απόφαση του Eurogroup συνιστά αποτέλεσμα εκδικητικής μανίας της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στον κυπριακό λαό. Το κούρεμα καταθέσεων είναι ανεπίτρεπτο, απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί για την Κύπρο.

Ούτε βέβαια να αποτελέσει δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις.
Πρέπει όλοι μαζί να υψώσουμε μια δημοκρατική ασπίδα προστασίας των λαών από την εγκληματική στρατηγική της κ. Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς οφείλει τώρα και χωρίς μισόλογα να εξηγήσει αν έχει και ο ίδιος συμφωνήσει στο έγκλημα.
 
Στον αντίποδα αυτής της εγκληματικής απόφασης, πρέπει άμεσα να διοργανωθεί ειδική διάσκεψη για τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών που θα δώσει λύση στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου, το 1953, που διέγραψε το 60 τοις εκατό των γερμανικών χρεών.
 
Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει ιστορική μνήμη και η Γερμανία συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών που αναλαμβάνει".