Με καυτές εκκρεμότητες η συνάντηση Σαμαρά – τρόικας

Με συμφωνία θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ο Α. Σαμαράς και γι αυτό επιδιώχθηκε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση της τρόικας να κλείσουν όσον το δυνατόν περισσότερα μέτωπα πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη συνάντηση των υπουργών με την τρόικα από την οποία απουσίαζε ο κ Μανιτάκης, τα στελέχη του ΔΝΤ και συγκεκριμένα ο κ Τράα έστειλαν επιπρόσθετα ερωτήματα στον συντονιστή κ Βαρτζόπουλο, δείχνοντας ότι εξακολουθούν να έχουν απορίες και αμφισβητήσεις για το σχέδιο του κ Μανιτάκη που ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Το θέμα των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι θα παραμένει ανοικτό έως  και λίγο πριν τη συνάντηση  με τον κ Σαμαρά. 

Πάντως, ο πρωθυπουργός  σε συνεννόηση με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη θα απορρίψει το αίτημα της τρόικας να παραμείνει το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ήδη έχει ζητήσει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ώστε να παρουσιαστεί στην τρόικα και να εφαρμοστεί από το καλοκαίρι και μετά.

Όμως επειδή η τρόικα εκφράζει αμφιβολίες για την αποδοτικότητα και τη δυνατότητα να εισπραχθούν οι φόροι για τα ακίνητα, φοβούνται στην κυβέρνηση ότι οι δανειστές θα ζητήσουν  μεγαλύτερους συντελεστές και θα εξανεμιστούν πολλά από τα οφέλη για τα χαμηλά εισοδήματα και εν μέρει τη μεσαία τάξη.

Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει συμφωνία για τις πολλές δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για τα ασφαλιστικά ταμεία και με την ίδια λογική θα γίνουν ανάλογες δόσεις και για τα χρέη προς την Εφορία. Όμως το πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να πιστωθεί η ηγεσία της κυβέρνησης την επιτυχία της διαπραγμάτευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το βράδυ ο κ. Σαμαράς συνομίλησε με τους κ Βενιζέλο και Κουβέλη οι οποίοι αναλυτικά είπαν ότι ζήτησαν και πολλές δόσεις και προσήλωση στο σχέδιο κινητικότητας του κ Μανιτάκη και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Προς το παρόν η τρόικα εμφανίζεται αντίθετη με τη μείωση του ΦΠΑ αλλά ορισμένα στελέχη δεν αποκλείουν αν ικανοποιηθούν από τα μέτρα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τη μείωση των δαπανών και τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων να δεχθούν τελικώς αλλαγή στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Πληροφορίες θέλουν την τρόικα  να έχει κάνει ορισμένες υποχωρήσεις και στα κόκκινα δάνεια, στην κατεύθυνση των ρυθμίσεων που ζητούσε το υπουργείο Ανάπτυξης για την πρώτη κατοικία, το χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο με περίοδο χάριτος και το εισοδηματικό κριτήριο 25.000 ευρώ.