Αυστηρό όχι από ΔΗΜΑΡ για το χαράτσι- Επικοινωνία Σαμαρά με Κουβέλη

Την ισχυρή διαφωνία της με την εισήγηση της τρόικας για διατήρηση του τέλους ακινήτων όπως εισπράττεται σήμερα και για το 2013 εκφράζει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός και επισημαίνοντας ότι “η κυβερνητική δέσμευση για σταδιακή διόρθωση των αδικιών πρέπει να υλοποιηθεί”.

Στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, που συνοδεύεται και από αναλυτικό τεχνικό σημείωμα και ενδεικτικό πίνακα, αναφέρονται τα εξής:

“Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει την ισχυρή της διαφωνία σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ το 2013 και της αντίστοιχης μετάθεσης του χρόνου επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στο 2014.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός. Φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού. Ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας. Η κυβερνητική δέσμευση για “σταδιακή διόρθωση των αδικιών” πρέπει να υλοποιηθεί.

Ακολουθεί αναλυτικό τεχνικό σημείωμα:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Τομέας Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής

Σε σχέση με τις “φήμες” περί μετάθεσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για το 2014

Τις τελευταίες ημέρες σειρά δημοσιευμάτων αναφέρονται στο ενδεχόμενο μετάθεσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ και το ΦΑΠ, το 2014.

Μολονότι, αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση στην οποία συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ (συνεπώς δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την πληροφορία), αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι κάθετα αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η κάθετη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ οφείλεται στο γεγονός ότι η αναβολή εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σημαίνει την παράταση του ΕΕΤΗΔΕ, κάτι το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Μολονότι η ακριβής κλίμακα φορολόγησης δεν ακόμα καθοριστεί, υπάρχουν ορισμένες σταθερές οι οποίες έχουν ήδη αναπαραχθεί από τον Τύπο. Ήτοι:
(α) Θα υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000€
(β) Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 50.000€ - 100.000€ θα διαμορφωθεί στο 0,1%
(γ) Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 100.000€ - 200.000€ θα διαμορφωθεί στο 0,2%

Επισημαίνεται ότι βάσει των στοιχείων του Υπ. Οικ. από τα 5,6 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων, το 50% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 50.000€ - συνεπώς δεν θα πληρώσει τίποτα βάσει του νέου φόρου (ενώ απέδιδε το ΕΕΤΗΔΕ) - και το 90% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 200.000€.

Βάσει των παραπάνω, σας διαβιβάζουμε αναλυτικό πίνακα για την διαμόρφωση της φορολογικής επιβάρυνση σε βασικές περιοχές της Αθήνας. Επισημαίνεται ότι στον πίνακα δεν έχει υπολογιστεί η επιβάρυνση από το ΦΑΠ 2010, 2011, 2012. Συνεπώς, η φοροελάφρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη. Όπως προκύπτει από τον πίνακα:
- Η εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων συνεπάγεται σημαντικές φορολοελαφρύνσεις για το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίες κινούνται από 30% έως 95%.
- Όσο μικρότερη είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερη είναι η φοροελάφρυνση"

 

Τηλεφωνική συνομιλία Αντώνη Σαμαρά με τον Φώτη Κουβέλη.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.Ο Φώτης Κουβέλης,  επέμεινε για την κάθετη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για την παράταση καταβολής του χαρατσιού, μέσω της ΔΕΗ.

Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και η εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου - σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.