Γέφυρες στο “μίνι υπουργικό” με την τρόικα

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει η τρόικα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr στο αποψινό "μίνι υπουργικό συμβούλιο", με την παρουσία τεσσάρων υπουργών, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήρθαν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις πάνω στο ζήτημα.

Εξάλλου, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν κάνει πίσω σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, καθώς θεωρεί ότι αλλιώς δε θα έχει κανένα νόημα η ρύθμιση. Πάντως, αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Από την πλευρά του ΙΚΑ, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως αν και δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία, οι εξελίξεις είναι θετικές, καθώς υπάρχει μία θετική αποδοχή από την πλευρά της τρόικας σε μία πρόταση που οι ίδιοι θεωρούν ρεαλιστική και βιώσιμη, ενώ τονίζουν ότι από την πλευρά του ΙΚΑ δεν υπάρχει πρόβλημα για μία κοινής λογικής ρύθμιση, αρκεί αυτή να αποτελεί ένα βήμα μπροστά. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι η ρύθμιση να κλείσει αύριο.

Καμία εκκρεμότητα δε φαίνεται να υπάρχει, αντίθετα, με το υπουργείο Εργασίας, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας αποχώρησε πριν το τέλος της σύσκεψης, όπως και οι διοικητές των Ταμείων.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, η διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεωργία Κωτίδου, ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Από την πλευρά των δανειστών, εκτός των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), μετέχουν και 13 τεχνοκράτες υπάλληλοι της τρόικας.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Τρόικας είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη στις 18:00.

 

Δήλωση του Γ. Στουρνάρα για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών

"Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τον αριθμό των δόσεων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με το θέμα της ρύθμισης των οφειλών που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Στουρνάρας προέβη στη δήλωση αυτή μιλώντας στο Mega, σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα.