Άδεια τοκετού για τρία χρόνια προτείνει η υφυπουργός Υγείας

Μία ριζοσπαστική και μάλλον αμφιλεγόμενη πρόταση διατύπωσε σήμερα η υφυπουργός Υγείας και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φωτεινή Σκοπούλη, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους της κυβέρνησης, η υφυπουργός Υγείας έδωσε, μεταξύ άλλων, έμφαση στον ρόλο της μητέρας, καταθέτοντας ταυτόχρονα μία πρόταση για τη στήριξη τους: Να δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους αμέσως μετά το τοκετό να παίρνουν άδεια για τρία χρόνια με την καταβολή του 50% του μισθού τους, και ταυτόχρονα να προμηθεύονται με κάρτα ελληνικά προϊόντα στη μισή τιμή.

Κατά τα άλλα, η παρουσία των γυναικών από το βήμα του Κοινοβουλίου ήταν σχεδόν καθολική, καθώς από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, επελέγησαν να μιλήσουν. Κοινή διαπίστωση όσων πήραν τον λόγο ήταν ότι σήμερα οι γυναίκες είναι η μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού που πλήττεται από την ανεργία, τις απολύσεις και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η Στ' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, υποστήριξε ότι “η γυναίκα λειτουργεί με γνώμονα την ευαισθησία και τη αξία της διαπραγμάτευσης και πείθει την ελληνική κοινωνία ότι είναι απαραίτητη στην εξουσία”.

Η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας στην ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων, ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου σημείωσε ότι την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ προτρέπει την Ελλάδα να ενισχύσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το αρμόδιο υπουργείο την μετατρέπει σε απλή διεύθυνση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι “οι κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων αμφισβητούνται κι η ανεργία στις γυναίκες σαρώνει, με ποσοστά που ανέρχονται στο 63% σε ό,τι αφορά τις μερικά απασχολούμενες”.

Στον “πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας που καταφέρνει να ανταποκρίνεται με επιτυχία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει” αναφέρθηκε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά, η δε εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου επεσήμανε την ανάγκη οι γυναίκες να συσπειρωθούν στα σωματεία τους για να μπορέσουν να παλέψουν ενωμένες κατά των αντιλαϊκών μέτρων.

Την πρόταση του κόμματός του για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών επανέλαβε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και τάχθηκε κατά των αμβλώσεων, χαρακτηρίζοντας τις “ύβρη και φόνο”.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η πρόταση Σκοπούλη

"Απαράδεκτη" χαρακτηρίζει την πρόταση της κ. Σκοπούλη για την άδεια εγκυμοσύνης το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι "στον ιδιωτικό τομέα οι επιχειρηματίες απολύουν τη γυναίκα και με την υποψία ότι είναι έγκυος και στο δημόσιο η κυβέρνηση μελετά να τη στέλνει στη λεγόμενη εφεδρεία".

Αναλυτικά, το ΚΚΕ τονίζει:

"Η υφυπουργός Φ. Σκοπούλη μιλώντας στη βουλή προς τιμήν της 8ης Μαρτίου της εργαζόμενης γυναίκας, πρότεινε οι εργαζόμενες στο δημόσιο, αμέσως μετά τον τοκετό να λαμβάνουν 3χρονη άδεια με το 50% του μισθού τους, σε αντιστάθμισμα να έχουν κάποιες εκπτώσεις σε ελληνικά προϊόντα. Αίσχος! Αυτή είναι η "κυβερνώσα αριστερά". Στον ιδιωτικό τομέα οι επιχειρηματίες απολύουν τη γυναίκα και με την υποψία ότι είναι έγκυος και στο δημόσιο η κυβέρνηση μελετά να τη στέλνει στη λεγόμενη εφεδρεία.

Οι εργαζόμενες που τεκνοποιούν πρέπει να παίρνουν άδεια μητρότητας με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Να φτιαχτούν τώρα παιδικοί σταθμοί, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των ζευγαριών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και των ανέργων".