Για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους άμεσους συνεργάτες και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για έλλειψη μεθοδικότητας και οργανωμένου σχεδίου στο δρόμο προς την εξουσία, αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε εντός του 2013 και πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του έτους η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Ο προγραμματισμός αυτός βέβαια ισχύει μέχρι και σήμερα. Ακολούθως εκτιμήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρόεδρος του χρειάζεται να ενισχύσουν το διεθνές τους προφίλ. Κι αυτό διότι σε περίπτωση που κληθούν να κυβερνήσουν ο αγώνας θα δοθεί πρωτίστως στο εξωτερικό. Εκεί θα αναζητηθούν οι όποιες συμμαχίες κι εκεί θα λάβουν χώρα οι σχετικές διαβουλεύσεις. Τα ταξίδια σε Γερμανία, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ και προσεχώς σε Ρωσία ήταν και είναι μέρος του εν λόγω σχεδιασμού. Δευτερευόντως οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκριναν πως στο εσωτερικό μέτωπο πρέπει να διασκεδαστούν οι φόβοι του κόσμου απέναντι στο κόμμα. Και κυρίως να απαντηθεί το ερώτημα περί ετοιμότητας ή μη να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.
Έτσι προέκυψε το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών που έχει αναλάβει ο Γ. Δραγασάκης, έτσι προέκυψε και η σημερινή δημόσια συνεδρίαση στην Αίθουσα 223 της Βουλής, της Επιτροπής Εργασίας που θα ασχοληθεί με σοβαρότατα θέματα όπως οι αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα.
Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, λένε στην Κουμουνδούρου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Προέδρου που στόχο έχει "τη διατύπωση ενός συνολικού σχεδίου αλλαγών σε ολόκληρο το θεσμικό φάσμα". Μάλιστα τα στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Επιτροπή είναι στη δική της κρίση, αφού μπορεί αν θέλει να επεκταθεί ή να εμβαθύνει όσο επιθυμεί σε κάποιο. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι έχουν κληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν σχεδόν 30 συμπατριώτες μας Πανεπιστημιακοί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Στόχος είναι να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα και βεβαίως να εμπεδωθεί την κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πολιτεύεται με τη λογική του ώριμου φρούτου, αλλά με προτάσεις, συγκεκριμένο σχέδιο και στόχους. Αυτό που σίγουρα ήταν εκτός προγράμματος είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικής ατζέντας λόγω του αυταρχισμού της Κυβέρνησης και της στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από συγκεκριμένο επιτελείο της Συγγρού. Και εδώ όμως η εκτίμηση είναι πως το κόμμα, τηρουμένων των αναλογιών και κυρίως της στάσης των μεγάλων ΜΜΕ, τα πήγε καλά. Και πολιτική ατζέντα διαμορφώνει και την Κυβέρνηση αναγκάζει να περάσει σε θέση άμυνας. Στο τελευταίο όμως έχει σύμμαχο και την καθημερινότητα των πολιτών. Αν και τώρα δεν εκμεταλλευτεί τη χρονική συγκυρία τότε πότε;