Αλ. Τσίπρας: Το πρώτο λάθος και η αμηχανία της Κουμουνδούρου

Η αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση σε οδηγεί σε λάθη. Με την φράση αυτή κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την κίνηση συνεργατών του Α. Τσίπρα να προσθέσουν τη λέξη "στο Δημόσιο" στα λεγόμενα του, για να καλύψουν προφανώς ένα λάθος ή μία αβλεψία του προέδρου.

Τα λάθη, βέβαια, είναι ανθρώπινα. Όταν όμως προσπαθείς να τα καλύψεις, διαπράττεις δύο φορές λάθος. Και φυσικά δίνεις το δικαίωμα στον αντίπαλο να σε κατηγορήσει για αυτό, συνέχισε το ίδιο στέλεχος. Ό,τι έγινε πάντως, έγινε το βράδυ της Πέμπτης.

Τότε, ο Αλ. Τσίπρας, έξω από το κτίριο του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη, δήλωνε ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του Ταμείου η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Αμέσως βέβαια η ΝΔ έσπευσε να υπενθύμιση ότι ποτέ δεν κόπηκαν τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα.

Κι ενώ η γραμμή άμυνας είχε βρεθεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβρη είχε σπεύσει να παρουσιάσει τη διάσωση των δώρων στον ιδιωτικό τομέα ως δική της επιτυχία, κάποιο αόρατο χέρι πρόσθεσε στο γραπτό κείμενο που διένειμε το κόμμα τη λέξη "στο δημόσιο".

Πέρα από το γεγονός ότι ποτέ δεν πειράζεις ένα κείμενο δηλώσεων όταν αυτές γίνονται "on camera" υπήρξε και αλλοίωση του νοήματος, αφού αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε για διπλό δώρο στους επιχειρηματίες.

Σε αυτή τη φάση πάντως αναζητείται το ποιος κρύβεται πίσω από την επίμαχη κίνηση. Ο Π. Σκουρλέτης τον οποίο φωτογραφίζει η ΝΔ ή ο Γ. Μηλιός, ο οποίος, ως οικονομολόγος, συνοδεύει τον Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ. Αν δηλαδή η προσθήκη της λέξης έγινε από τις ΗΠΑ ή στην Ελλάδα στα γραφεία του κόμματος.

Κι αν ο ίδιος ο Πρόεδρος ήταν ενήμερος γι αυτό.  Όπως και νά 'χει το γεγονός φέρνει ξανά στην επιφάνεια αυτό που ακούγεται όλο και συχνότερα στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου: ότι μια κλειστή ομάδα τριών τεσσάρων ανθρώπων δίπλα στον πρόεδρο κάνει παιχνίδι.

Η διεύρυνση του επικοινωνιακού επιτελείου του κόμματος ώστε να αποφεύγονται λάθη σαν το προχθεσινό είναι επιβεβλημένη, λένε πολλοί στην Κουμουνδούρου. Τουλάχιστον η αναταραχή στα ΜΜΜ και η επίταξη των εργαζομένων απασχόλησε την επικαιρότητα περισσότερο από το ταξίδι μας στις ΗΠΑ, κατέληξε με νόημα στέλεχος του κόμματος.