ΔΗΜΑΡ: Ακραία η απόφαση για επιστράτευση – ΠΑΣΟΚ: Η πλέον ήπια

Νέοι κλυδωνισμοί στη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού από την απεργία στο Μετρό και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης που επέλεξε την επίταξη των μέσων και την επιστράτευση των απεργών.

Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να διέρρεαν νωρίτερα ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επιστράτευση και επίταξη, ωστόσο με τον πλέον επίσημο τρόπο η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την έντονη διαφωνία της με τις κυβερνητικές επιλογές και τη διαχείριση της κρίσης.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει ακραία επιλογή τη λύση που αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τονίζει ότι η αδιαλλαξία δεν βοηθάει. 

"Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων".

Σημειώνεται ότι μόλις χθες η ΔΗΜΑΡ είχε τηρήσει αποστάσεις από τη Συγγρού αναφορικά με το επίμαχο video με τις δηλώσεις του Β. Διαμαντόπουλου.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η επίταξη των απεργών του μετρό ήταν η μόνη λύση που απέμενε, "αφού φτάσαμε στο σημείο να μην γίνονται σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις", όπως τόνισε, χαρακτηρίζοντας "λανθασμένη επιλογή" εκ μέρους των συνδικαλιστών την παρατεταμένη απεργία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης δυναμιτίζει τον διάλογο.  Ο Δ. Στρατούλης αναφέρει πως: "Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη «κινεζοποίηση» τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Αντίστοιχα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων όπου βρέθηκε για να στηρίξει τους απεργούς, τόνισε: "Είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι στην κυβέρνηση που επέβαλε στρατιωτικό νόμο στους εργαζομένους. Με στρατιωτικούς νόμους, επιστρατεύσεις, αυταρχισμούς και απειλές δεν επιλύονται τα προβλήματα". 
 
Οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.
 
Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει."

Το ΚΚΕ σημειώνει πως: "Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία".