Επιστράτευση για τους απεργούς του Μετρό αποφάσισε η κυβέρνηση

Τη λύση της πολιτικής επιστράτευσης για τους απεργούς του Μετρό αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη. Για την απόφαση που πάρθηκε στο Μαξίμου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Σαμαρά με τους Φ. Κουβέλη και Β. Βενιζέλο, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το μέτρο της επίταξης που θα υιοθετηθεί.

"Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και αθέμιτες πρακτικές. Επέλεξαν να μη σεβαστούν αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρείται η Αθήνα και να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική ζωή της πόλης. Η κυβέρνηση δε μπορεί να αδιαφορεί, ούτε να παρακολουθήσει μια προσχηματική προσπάθεια, μιας δήθεν καλής θέλησης" ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και τόνισε ότι πρότεινε την επίταξη, κάτι που έκανε δεκτό ο πρωθυπουργός μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που κράτησε πάνω από 4 ώρες. "΄Δε γίνεται να τελεί ένει ούτε ο ελληνικός λαός ούτε η κυβέρνηση σε κατάσταση ομηρείας συντεχνιακών συμφερόντων" κατέληξε ο Κ. Χατζηδάκης. Στο πλευρό της κυβερνητικής απόφασης τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας στο news.gr πως"το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, όσο ιερό είναι το δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των πολιτών".

Εκνευρισμένοι άκουσαν τις ανακοινώσεις του Κ. Χατζηδάκη οι εργαζόμενοι. "Ελάτε να μας πάρετε" ήταν η πρώτη τους αντίδραση και μπήκαν πάλι μέσα στο αμαξοστάσιο κλείνοντας την πόρτα. "Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς" ανέφεραν.

 

Ξεκίνησε η επίδοση φύλλων πορείας

Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία επίδοσης των φύλλων επίταξης στους εργαζόμενους. Παρόλ' αυτά εμφανίζονται δυσκολίες στη διαδικασία, σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοσή και επίδοσή τους σε συνεργασία με την Αστυνομία. Αυτή την ώρα επιδίδονται τα φύλλα που αφορούν τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας της Παρασκευής από άνδρες της Αστυνομίας. Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί κάποιος εργαζόμενος, αντιμετωπίζει την κατηγορία του πλημμελληματος, ενώ απειλείται και με απόλυση. Η ποινική διαδικασία σε αυτή την περίπτωση προβλέπει φυλάκιση μέχρι 5 έτη (με τριετή αναστολή), ενώ οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν από το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια μέχρι τις 5:00 την Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία του κακουργήματος. Σε περίπτωση που δεν επιδοθεί σε κάποιον από τους απεργούς το φύλλο επίταξης, θυροκολλείται στο σπίτι του.

Πάντως, από τις 5.00 πμ της Παρασκευής ισχύει η επίταξη υπηρεσιών κ υλικού της ΣΤΑΣΥ κ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ - ΦΕΚ 106/24-1-2013

 

Μπαράζ απεργιών σε όλα τα Μέσα μετά την απόφαση της κυβέρνησης

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους στο Μετρό, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εργαζομένων. Απεργούν από αύριο και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό αντιδρώντας στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των απεργών

Συγκεκριμένα σε επιστράτευση των εργαζομένων και επίταξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, προχωρά η κυβέρνηση η οποία απέρριψε το αίτημα των απεργών για μορατόριουμ τριών μηνών και νέο διάλογο.

Μετά από τη συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό  η κυβέρνηση επέλεξε τη σκληρή γραμμή, καταγγέλοντας τους συνδικαλιστές για εκβιασμό, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως "ο νόμος θα εφαρμοστεί".

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από συνδικαλιστές οι οποίοι, όπως είπε, προέτρεπαν όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους σε απεργίες, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρυχθεί παράνομες από τη δικαιοσύνη.

 

Σαμαράς: "Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες"

"Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες, αλλά στο λαό", διεμήνυσε ακόμα ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: "Γι’ αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν. Καθαρές κουβέντες".

Από την πλευρά της Περιφέρειας, οι ιθύνοντες μιλώντας στο news.gr επεσήμαναν ότι για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια περιμένουν σχετικές οδηγίες από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου.

Νωρίτερα βήμα προς την εξεύρεση λύσης αναφορικά με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των εργαζομένων του μετρό και της κυβέρνησης, κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν, αλλά από την κυβέρνηση ελήφθη ως προσχηματική κίνηση.

Μέσω της ανακοίνωσής τους, οι εργαζόμενοι  εκφράζουν την πρόθεση να σταματήσουν την απεργία, εφόσον τηρηθεί εν ισχύ η υπάρχουσα συλλογική σύμβαση εργασίας μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της, δηλαδή τρεις μήνες μετά το τέλος της σύμβασης, το οποίο τοποθετείται στο τέλος Μαρτίου 2013.

Οι εργαζόμενοι ζητούν ακόμη και να ξεκινήσουν συζητήσεις για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των εργαζομένων:

"Ζητάμε την ισχύ της υπάρχουσας ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της και έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι εφόσον η κυβέρνησης δεσμεύεται για τα παραπάνω να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας". 

"Εμείς, καλή τη πίστει, για να αποδείξουμε ότι δε φταίμε εμείς για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, αποστείλαμε επιστολή στην κυβέρνηση, στην οποία αναφέρουμε, ότι δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε λύση της απεργίας, εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημά μας να λήξει η ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι και τη ληξη της μετενέργειάς της. Το θέμα είναι να αποδείξει και η κυβέρνηση ότι το θέλει.

Αν θέλουν να μας πάρουν κεφάλια, ας μας τα πάρουν. Αυτοί είναι που συσκέπτονται με τις ώρες στο Μαξίμου, αλλά δείχνουν ότι δε θέλουν να βρεθεί λύση και ξεσηκώνουν το λαό. Μας κάλεσαν σε διάλογο πριν από ένα μήνα και ο διάλογος αυτός ήταν προσχηματικός. Ζητάμε να ξεκινήσουν συζητήσεις για νέα σύμβαση" ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος.

Πώς φτάσαμε στο αδιέξοδο

Την Τετάρτη, το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε σε συνέλευση που έγινε στα Σεπόλια να προχωρήσει σε μία ακόμα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη. 

Στον ΗΣΑΠ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στάση εργασίας αύριο από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 το μεσημέρι, ενώ τα λεωφορεία δεν θα κινηθούν από τις 11.00 μέχρι τις 16.00 το μεσημέρι εξαιτίας γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

 
Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι κάνουν πράξη την πρόθεσή τους να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήση σε επίταξη, δείχνοντας αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τα αιτήματά τους. 
 
 Η ταλαιπωρία των επιβατών συνεχίζεται. Οριστική απάντηση στο αίτημα χιλιάδων επιβατών για επιστροφή χρημάτων που αντιστοιχούν σε ημέρες απεργιών στα Μέσα Μεταφοράς, για όσους είναι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών,  φαίνεται πάντως να δίνει το υπουργείο Μεταφορών.
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, επανέλαβε τις δηλώσεις της Τετάρτης, ότι δηλαδή "κανένας δε μπορεί να εξαιρείται από το νόμο", παραπέμποντας για μία ακόμη φορά στο ενδεχόμενο απολύσεων ή επίταξης αν δεν παύσουν άμεσα οι απεργιακές κινητοποιήσεις.