Μυστικό ραντεβού Τσίπρα – Τόμσεν στην Ουάσιγκτον

Με τον Πολ Τόμσεν, τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα συναντήθηκε αργά το βράδυ ώρα Ελλάδος ο Αλέξης Τσίπρας. Στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τετ α τετ με τον κ. Τόμσεν το οποίο ωστόσο δεν είχε ανακοινωθεί στο επίσημο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες συναντιώνται.

Συγκεκριμένα στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Brookings Institution πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τσίπρα με στελέχη του Ιδρύματος και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως τον Πολ Τόμσεν, κατά την οποία ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές του.

Ο κ. Τσίπρας μετά την ομιλία του απάντησε σε ερωτήσεις και είπε ότι δεν θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση και δεν θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.  "Οι απεργίες, είναι μια όψη του νομίσματος. Ίσως, είναι το πιο πρόσφορο μέσον, το πιο δημοκρατικό. Η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη των εργαζομένων να διεκδικήσουν, διότι τους αμφισβητούν βασικά τους δικαιώματα. Κανένας δεν θέλει να χάνει μεροκάματο. Κανένας δεν θέλει χάος. Πρέπει να ψάξουμε τις πολιτικές αιτίες που αντιδρούν οι πολίτες. Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, μπροστά σε πολιτικές που συνέτριψαν αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη. Ο βασικός μας εχθρός είναι η λιτότητα που φτωχοποιεί τον μέσο Έλληνα" είπε. Η Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πίσω σε εθνικό σχεδιασμό. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό, τις ομορφιές και τις δυνατότητές της.

"Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο", τόνισε. "Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές" σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα πράξει αν μια μέρα το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: "Είμαστε προετοιμασμένοι για σύγκρουση".

Επανέλαβε εξάλλου, ότι το κόμμα του προτείνει μια ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το 1953 στη Γερμανία με τη διαγραφή του 60% του δημόσιου χρέους της χώρας. Ανάπτυξη όχι για τους λίγους, αλλά για όλους. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Για το μνημόνιο, είπε ότι όντως είναι ένας μονόδρομος, αλλά στην καταστροφή.

 κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ δε βρίσκονται στην κατάσταση κατάθλιψης που βιώνει η Ελλάδα σήμερα, παρά την κρίση του 2008. "Η οικονομία σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ανακάμψει. Το ποσοστό απασχόλησης σας είναι ακόμα οδυνηρά χαμηλό. Ο λαός σας είναι ακόμα ανήσυχος. Εκατομμύρια κόσμου ακόμα δυσκολεύεται να κερδίσει τα προς το ζην. Σχεδόν όλος ο κόσμος παραμένει θυμωμένος με όλους όσοι προκάλεσαν τόσο πόνο. Αλλά την κατάθλιψη την αποφύγατε", τόνισε, προσθέτοντας: "Αντίθετα, η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κατάθλιψη. Και λέγοντας αυτό δεν εννοώ βαθιά ύφεση. Εννοώ κατάθλιψη".

Εξήγησε ότι στην Ελλάδα ακόμα και οι υγιείς επικερδείς επιχειρήσεις χρεοκοπούν και νέοι άνθρωποι υψηλής κατάρτισης με διδακτορικά από Αμερικανικά και Βρετανικά Πανεπιστήμια δεν μπορούν να βρουν εργασία, αποδίδοντας τα χαρακτηριστικά αυτά στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί.

"Το χρεοκοπημένο κράτος μας δανείζεται χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκ μέρους των τραπεζών, αλλά αυτά τα κεφάλαια εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών", επεσήμανε, και εξέφρασε τους φόβους του ότι "η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο πολιτικών λιτότητας".

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στη νομισματική ένωση, κατηγορώντας την ότι "αφαίρεσε από τις οικονομίες μας την ικανότητα να απορροφήσουν ένα σοκ, σε περίπτωση που μας χτυπήσει μια παγκόσμια ή περιφερειακή κρίση, και φρόντισε ώστε, όταν ήρθε το σοκ, να είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερο. Γιατί μεγαλύτερο; Επειδή, κατά τη διάρκεια των "καλών εποχών", η νομισματική μας ένωση οδήγησε σε γιγαντιαίες ροές κεφαλαίων από τις πλεονασματικές χώρες στις ελλειμματικές μας χώρες. Οι ροές δημιούργησαν φούσκες που, με τη σειρά τους, δημιούργησαν την εντύπωση της ανάπτυξης (μεγέθυνσης) και της προόδου.

Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι αρνήθηκε να δει κατάματα τα διαρθρωτικά ρήγματα στην καρδιά της νομισματικής ένωσης και αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να προσποιούνται ότι αυτό είναι απλώς μια κρίση δημόσιου χρέους, από το να παραδέχονταν ότι έχουν σχεδιάσει "μια νομισματική ένωση- έκτρωμα". "Αποφάσισαν να επιβάλουν λιτότητα σε υπό κατάρρευση οικονομίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο ρυθμός της κατάρρευσης θα επιταχυνθεί. Με τον τρόπο αυτό, επέφεραν μια ύφεση που δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε. Και επιμένουν ακόμα σε αυτό. Με τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Και με ένα φοβερό κόστος για τη δημοκρατία", υποστήριξε, και απευθυνόμενος στο κοινό δήλωσε: "Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, στέκομαι μπροστά σας και ντρέπομαι βαθιά, αλλά θα πω ότι κανένα από αυτά τα μαθήματα δεν το έχει πάρει η Ευρώπη".

Έμμεση αναφορά έκανε και στη Χρυσή Αυγή, παραλληλίζοντας την ελληνική κρίση με την κρίση του 1929. "Ένα πράγμα που μας έχει διδάξει η κρίση του 1929 είναι ότι, εάν η πολιτική τάξη αποτύχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κατάρρευσης, και η οικονομική κάμψη μετατραπεί σε ύφεση, οι Ναζί θα βρεθούν σύντομα στο Κοινοβούλιο. Και στο Κοινοβούλιο της χώρας μου, είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μέρα να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα των Ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κινδυνολογία γύρω από την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα, ενώ δεσμεύτηκε ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, αν και σχολίασε ότι "αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τούς σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης".