Συλλέκτης εμπειριών στην Ουάσινγκτον ο Αλέξης Τσίπρας

Στις επαφές που θα έχει στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας πως βασικός στόχος του είναι η απόκτηση εμπειριών, σε μία χώρα που διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα.

“Είναι σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα να λέμε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας χωρίς διαμεσολαβητές”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, ενώ ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να προσδοκά η Ελλάδα και η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, απάντησε: “Θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και όχι με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας”.

Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη, τόνισε ότι “αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το φάρμακο για την κρίση, τελικά, είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Και ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, έχει γίνει ένα πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πολιτικών”, ενώ πρόσθεσε ότι “έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να καταθέσουμε αυτές τις διαπιστώσεις, κυρίως όμως και την εναλλακτική μας οπτική απέναντι στην κρίση”.

Όσον αφορά το βασικό στόχο των επαφών του στην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτός “είναι η απόκτηση εμπειριών σε μια χώρα που διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα, αλλά ταυτόχρονα και η δυνατότητα να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, την εναλλακτική μας πρόταση για την έξοδο από την κρίση που αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι υπάρχουν κοινοί προβληματισμοί και κοινά ενδιαφέροντα, διότι αυτή την στιγμή η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, η πολιτική της ύφεσης -συνολικά στην Ευρώπη-, δημιουργεί κινδύνους αστάθειας της παγκόσμιας οικονομίας. Και πιστεύω ότι η εναλλακτική μας πρόταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθ' ότι η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή, αφορά συνολικά την Ευρώπη και κατά μία έννοια αφορά όλους όσοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα των επαφών του και των ομιλιών του στην αμερικανική πρωτεύουσα με συνάντηση που θα έχει με στελέχη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings, με θέμα “Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος”.

Μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στα ζητήματα των οικονομικών και κοινωνικών προοπτικών της Ελλάδας και στη σχέση ανάμεσα σε Αθήνα και υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, θα μιλήσει για το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματά τους.