Σόιμπλε: Ο Τσίπρας έχει τις δικές του απόψεις

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τη συνάντηση που είχε μαζί του την περασμένη εβδομάδα αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτώμενος αν τον άγγιξε η περιγραφή των κοινωνικών συνεπειών του αυστηρού προγράμματος λιτότητας από τον κ. Τσίπρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά χαρακτηριστικά: “Πιστέψτε με σε αυτό που θα πω. Το γεγονός ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα απαιτεί πολλά από τους ανθρώπους, μου είναι σαφές με τρόπο επώδυνο, ανεξάρτητα ποιος έρχεται να με δει. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα”.

Όσο για το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του είπε κάτι τέτοιο, εξηγεί ότι ο κ. Τσίπρας “έχει τις απόψεις του όσον αφορά την επίλυση της κρίσης και αυτό είναι απολύτως θεμιτό”, για να συνεχίσει: “Δεν αναμιγνύομαι στις ελληνικές συζητήσεις της εσωτερικής πολιτικής. Τα μέτρα του προγράμματος λιτότητας έχουν αποφασισθεί και πρέπει να εφαρμοστούν”.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ακόμα ότι όταν κανείς καλείται να επιλύσει δομικά προβλήματα και η λύση αυτή πρέπει να είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να αποφύγει τις πιθανόν επώδυνες διαδικασίες προσαρμογής που θα υπάρξουν για κάποιο διάστημα. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι το ανέφερε αυτό και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές οι διαδικασίες προσαρμογής, ωστόσο, δεν ισχύουν μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς επίσης και για την ίδια τη Γερμανία, όπως υποστήριξε.