Σόιμπλε σε Τσίπρα: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος…

"Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση", τόνισε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα σύμφωνα με πηγές του Reuters στη γερμανική κυβέρνηση.

"Ο κ. Σόιμπλε είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι αναμφίβολα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογή και τον κάλεσε να στηρίξει το πρόγραμμα", αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται το Reuters. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βασισμένο στην ανάπτυξη και να μπει οριστικό τέλος στην πολιτική της λιτότητας που έχει οδηγήσει τους πολίτες στα όρια της ανέχειας.

Συζήτηση για SIEMENS και κατοχικό δάνειο

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα του κατοχικού δανείου, καθώς και αυτό της SIEMENS. Και για τα δύο θέματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε καμία απάντηση από τον κύριο Σόιμπλε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutche Welle.

Ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της διαπλοκής, φέροντας το παράδειγμα γερμανικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα ακριβώς λόγω της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας. Άλλα παραδείγματα διαπλεκομένων συμφερόντων οικονομίας και πολιτικής είναι κατά τον Αλέξη Τσίπρα η λίστα Λαγκάρντ αλλά και η υπόθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Μάλιστα δήλωσε στον κ. Σόιμπλε ότι θα “αποτελούσε μεγάλη υπηρεσία της Γερμανίας αν έδινε την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Siemens-Hellas στις ελληνικές αρχές.”

Αναφερόμενος στη διαχείριση του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση και παράλληλα ένα νέο κούρεμα, όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953. "Τα μνημόνια", είπε ο κ. Τσίπρας, "καθιστούν τις χώρες αναξιόχρεες".

Τέλος ο κ. Τσίπρας έθιξε και το θέμα του κατοχικού δανείου, ξεκαθαρίζοντας ότι για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό. Όπως τόνισαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο, το θέμα θα τεθεί όταν κριθεί ότι ήρθε η σωστή στιγμή. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον κ. Σοίμπλε ότι στηρίζει την σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Μανώλης Γλέζος για την διευθέτηση του θέματος μαζί με τον πρώην επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

"Πολιτικές διαφορές, όχι προσωπικές"

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης έκανε λόγο για "φιλικό κλίμα" και "καλή αρχή" και ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την έξοδο από την κρίση, τονίζοντάς ότι "τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού". Πρόσθεσε ακόμα ότι "αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει, ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη".

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι οι διαφορές του με τον κ. Σόιμπλε είναι καθαρά πολιτικές και όχι προσωπικές, και κατόπιν αναφέρθηκε στο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

"Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ. Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη", υπογράμμισε.

H συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο, αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος πάντως στην συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε επισημάνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει γνώμη σχετικώς με τη λιτότητα που απαιτεί η τρόικα: "Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει ότι έπειτα από αυτή τη συνάντηση θα με πείσουν να στηρίξω το πρόγραμμα της τρόικας. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία για μένα και τον κ. Σόιμπλε να ανταλλάξουμε απόψεις" δήλωσε και πρόσθεσε: "το πρώτο βήμα για να ανταλλάξουμε απόψεις σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση. Και η παρούσα κατάσταση είναι ότι, το πρόγραμμα της τρόικας είναι αποτυχημένο".