Η σχοινοβασία του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο

Ως εξαιρετικά δύσκολη κρίνεται η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του γερμανού υπουργού οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο αντρών είναι σαφώς έντονες, όμως στην Κουμουνδούρου, αυτό για το οποίο ανησυχούν είναι ότι δεν θέλουν να στείλουν το λάθος μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να "παντρέψει" από τη μία τη στροφή που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ όσο βλέπει την προοπτική εξουσίας να πλησιάζει και από την άλλη την έντονη κριτική που δέχεται ότι κάνει στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να διατηρήσει το προφίλ του αριστερού που θέλει να ανατρέψει το μνημόνιο στο εσωτερικό, ωστόσο στον κ. Σόιμπλε θα φανεί πιο διαλακτικός...

"Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής" ανέφερε ο κ. Τσίπρας αιτιολογώντας την επίσκεψη στη Γερμανία.

Ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει την πρότασή του για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και για εφαρμογή της συνταγής του 1953, που επέτρεψε στη Γερμανία, μέσω αναπτυξιακών κονδυλίων να ανακάμψει.

Το στίγμα των προθέσεών του το έδωσε στη συνέντευξή του στην Deutsche Welle, όπου ανέφερε: "Πρέπει να συζητά κανείς και με εκείνους με τους οποίους διαφωνεί. Πρέπει κανείς να ορίσει το πεδίο της διαφωνίας, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε".