ΣΥΡΙΖΑ: Οι μεθοδεύσεις οδήγησαν σε σκέψεις ακόμη και για αποχώρηση

Μέχρι και το ενδεχόμενο αποχώρησης εξέτασαν χθες στην Κουμουνδούρου από τη σημερινή διαδικασία της Βουλής, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να πάμε σε τρεις ψηφοφορίες με επτά διαδοχικές κάλπες. Τελικά επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές που ήθελαν το κόμμα να αντιμετωπίσει την όλη διαδικασία με θεσμικό τρόπο και κυρίως με σοβαρότητα. Ενδεικτικό του κλίματος εκνευρισμού που επικρατούσε είναι και το γεγονός ότι χθες το απόγευμα ο Α. Τσίπρας παρέμεινε στη Βουλή, επισκεπτόμενος μάλιστα επί μακρόν το γραφείο του Ευαγ. Μεϊμαράκη, παρά το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους κ.κ. Βούτση και Παπαδημούλη του προέβησαν σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, κάνοντας λόγο για κατάργηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι κυβερνητικοί Βουλευτές είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν στην πρώτη ψηφοφορία την πρόταση των κομμάτων τους και να αποχωρήσουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές να παραμείνουν όλοι στην αίθουσα της Βουλής. "Ψηφίστε ελεύθερα" τόνισε ο κ. Παπαδημούλης. Μάλιστα πρότεινε μία ψηφοφορία με ένα ψηφοδέλτιο.

Ο στόχος βέβαια των συγκυβερνώντων είναι από τη μία να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές στις άλλες κάλπες και κυρίως στα άλλα πρόσωπα κι απ’ την άλλη να τηρηθεί έστω και προσχηματικά η νομιμότητα και ο κανονισμός της Βουλής. 

“Πρόκειται για άθλια μεθόδευση”, έλεγε αργά χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Στην προσπάθεια να μην έχουν διαρροές και υποκύπτοντας στους εκβιασμούς Βενιζέλου, ο ελληνικός λαός κινδυνεύει για ακόμη μία φορά να μη μάθει όλη την αλήθεια. Από εκεί και μετά, λένε στην Κουμουνδούρου, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να καταγγείλουμε την όλη μεθόδευση.

Μετά και αυτή την εξέλιξη η σκυτάλη περνά πλέον στα χέρια της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εκείνη κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής που θα συσταθεί θα έχει τον δύσκολο ρόλο να αναδείξει τις ευθύνες όπου κι αν βρίσκονται. Άλλωστε στην Κουμουνδούρου το είχαν πει από την πρώτη στιγμή ότι μπορεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της προκαταρκτικής επιτροπής να προκύψουν και νέες ευθύνες.