Τρεις ψηφοφορίες, επτά κάλπες για τη λίστα Λαγκάρντ

Με τρεις ψηφοφορίες και όχι τρεις κάλπες φαίνεται ότι θα αποφασίσουν την Πέμπτη οι βουλευτές ποιους θα παραπέμψουν στην Προανακριτική Επιτροπή. Παρά την ένταση  που υπήρξε στη διάσκεψη των Προέδρων, πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι η τελική πρόταση που θα υποβάλουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ την Πέμπτη στην Ολομέλεια θα αναφέρει ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν τρεις φορές.

Στην πρώτη ψηφοφορία θα στηθεί μία κάλπη και θα αφορά την πρόταση των τριών κυβερνητικών εταίρων για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου,. Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη ψηφοφορία θα ακολουθήσει δεύτερη, όπου θα στηθούν δύο κάλπες για τους κ. κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ακολουθήσει και τρίτη ψηφοφορία, όπου θα στηθούν τέσσερις κάλπες για τους κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο, με βάση την πρόταση των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.

Με αυτή την κίνηση η κυβερνητική πλειοψηφία σκοπεύει να αποφύγει τις διαρροές, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό μετά την πρώτη ψηφοφορία να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείεται και αποχώρηση βουλευτών της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ. Επίσης, δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι μαζί.

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Για παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα της Βουλής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην απόφαση των κυβερνητικών εταίρων για τις κάλπες της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά κάνουν τα πάντα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

“Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να στήσει επτά διαδοχικές κάλπες οδηγεί σε μια διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης και του κ Σαμαρά προσωπικά να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου.

Πρόκειται για έναν παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Τελικώς, όσο αυξάνει ο αριθμός των καλπών, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια”.