Οι “μπροστάρηδες” της προκαταρκτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Με την κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προκαταρκτικής για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευαγ. Βενιζέλο, κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένα άλλος, λένε στην Κουμουνδούρου. Ο απολογισμός μέχρι τώρα για το κόμμα είναι θετικός, κυρίως διότι οι χειρισμοί που έγιναν ήδη κατέγραψαν τα πρώτα ρήγματα στην τρικομματική συγκυβέρνηση και δεύτερον κατέδειξαν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει και μπορεί να διαχειριστεί με σοβαρό και θεσμικό τρόπο ένα μείζονος σημασίας θέμα. Άλλωστε σε μία μυστική ψηφοφορία ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση των βουλευτών, λένε με νόημα πολλά στελέχη του κόμματος. Από εδώ και μετά αναλαμβάνουν όσοι θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή.

Αν και δεν έχει συζητηθεί ακόμη το θέμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην προκαταρκτική της Βουλής θα συμμετάσχουν τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και ο Βουλευτής Ζακύνθου του κόμματος Στ. Κοντονής που είναι και νομικοί, ενώ προβάδισμα έχουν και όσοι Βουλευτές συμμετείχαν στην επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπως ο Θ. Δρίτσας και ο Π. Λαφαζάνης. Αυτοί θα είναι και οι Βουλευτές που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο να αξιολογήσουν αν κατά τη διάρκεια της έρευνας προκύψουν ποινικές ευθύνες και άλλων προσώπων ή αν θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών πολλών εκ των εμπλεκομένων στο θέμα.

Εκείνο που διαβεβαιώνουν στην Κουμουνδούρου είναι πως παράλληλα με τις εργασίες της Επιτροπής θα επιμείνουν ότι η Λίστα Λαγκάρντ είναι μόνο "η κορυφή του παγόβουνου από δεκάδες, εκατοντάδες λίστες και εξωχώριες εταιρείες που κρύβουν τη διαπλοκή, το πολιτικό χρήμα, τη διασπάθιση του πλούτου του ελληνικού λαού και που οδήγησαν τη χώρα μας εκεί που την οδήγησαν".