Αλυσιδωτές αντιδράσεις στα κόμματα από την εμπλοκή Παπακωνσταντίνου

Την αποδοκιμασία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αποκάλυψη της εμπλοκής του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ως το πρόσωπο, το οποίο "πείραξε" τα στοιχεία της αρχικής λίστας Λαγκάρντ. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν τη διαγραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, παρελήφθη ο φάκελος που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έχουν ενημερωθεί όλα τα κόμματα. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Το Γραφείο του κ. Παπανδρέου, σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων από δημοσιογράφους, δόθηκε η ακόλουθη απάντηση: "Όλα στο φως. Πλήρης διερεύνηση. Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου".

Τα περισσότερα κόμματα ζητούν πλήρη διαφάνεια για το θέμα με δημοσίευση των ονομάτων και των δύο λιστών.

Από τη Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η διαπίστωση από τη Δικαιοσύνη ότι η αυθεντική "Λίστα Λαγκάρντ" διαφέρει από εκείνη που είχε παραδοθεί προ διμήνου στις αρμόδιες αρχές, εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή. Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες. Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν". Η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά πετά τον μπαλάκι σε όποιον φέρεται ως υπεύθυνος παρμβολής στη λίστα, φωτογραφίζοντας τον πρώην υπουργό.

Την απόδοση ευθυνών στους ενόχους ζήτησε σε όλους τους τόνους και η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

"Η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης λίστας Λαγκάρντ όπως προκύπτει από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, επιφέρει τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών. 
Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά, η ελεγχόμενη ανομία και η παθογένεια του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι όπως αυτό υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα δύο κόμματα προσπάθησαν μάταια να κρύψουν την πολιτική προστασία που επεφύλαξαν σε όλους όσοι προσπάθησαν να θάψουν τα στοιχεία της λίστας, ενώ διαμόρφωσαν διαχρονικά ένα σύστημα ασυλίας των κομματικών ημετέρων, καθώς και σχέσεων διαπλοκής ισχυρών οικονομικών κέντρων με την πολιτική".

Ως "λυπηρό" γεγονός χαρακτηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ οι "σαφείς ενδείξεις" ότι "υπήρξε αλλοίωση της λίστας" Λαγκάρντ. Οι εξελίξεις οδήγησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαγράψει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από το κόμμα. Χαρακτηριστικά, από την Ιπποκράτους αναφέρουν: "Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD. Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ".

Διαγραφή Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, ζητά "να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών".

Οι εξελίξεις θέτουν, κατά τα στελέχη του κόμματος της Ιπποκράτους, θέμα σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του αρχηγού του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου.

Απαιτεί συγγνώμη στον Ευ. Βενιζέλο από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ιπποκράτους

"Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του", τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει:

"Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.
Εκκρεμεί επίσης - το ερώτημα που αφορά την "πηγή" που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη "λίστα" τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων".

Π. Καμμένος: Να μη μείνουν στο απυρόβλητο όσοι εκτέλεσαν τις ελληνικές οικογένειες

Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κρήτη και συγκεκριμένα στους νομούς Ρεθύμνης και Χανίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις εξελίξεις στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ: "Είναι η ώρα που δεν θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο με τους δήθεν νόμους περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικές ασυλίες πολιτικοί που δεν έβαλαν απλώς το δάχτυλο στο μέλι αλλά που εκτέλεσαν τις ελληνικές οικογένειες".

Συγκάλυψη των ενόχων, διακρίνει στις εξελίξεις η Χρυσή Αυγή

"Οι ένοχοι της λίστας Λαγκάρντ συγκαλύπτονται από την κυβέρνηση, αλλά και από τη Βουλή, η οποία αδικαιολογήτως παραμένει κλειστή. Δεν είναι μόνο ο Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν και άλλοι ένοχοι που πρέπει να πάνε στη φυλακή και βέβαια να δημευθεί η περιουσία όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα", αναφέρεται σχετικά στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.

Φ. Κουβέλης: Να αναζητηθούν όλες οι ποινικές ευθύνες

Την πλήρη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ζητά με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, ζητώντας να αποδοθούν άμεσα οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους.

"Είναι προφανές ότι πρέπει άμεσα να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, τα ονόματα που αφαιρέθηκαν από την λίστα συνδέονται συγγενικά με τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ως εκ τούτου, θεωρώ επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια  προκαταρκτικής  εξέτασης για τον πρώην Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών. Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει:

“Άμεση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ από τη δικαιοσύνη και τη Βουλή, με πλήρη δημοσιοποίησή της. Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται. Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους”.

Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα και στοιχεία που περιλαμβάνονται και στις δύο "λίστες Λαγκάρντ" ζητά εκ νέου με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, "ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται", όπως σχολίασε πρώτο το κομμουνιστικό κόμμα.

Η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει:

“Το ΚΚΕ ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται, ενώ τάσσεται υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις”.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:

"Για να διαφυλαχθεί η -όποια- αξιοπιστία της χώρας, όπως κατά καιρούς δηλώνει ο πρωθυπουργός, χρειάζεται άμεσα να χυθεί άπλετο φως στη λίστα Λαγκάρντ, που εδώ και δυο χρόνια περιφέρεται από υπουργό σε υπουργό και τελευταία από εισαγγελέα σε εισαγγελέα και όλοι γνωρίζουν το περιεχόμενό της εκτός από τους πολίτες. Η αδιαφάνεια και η διαφθορά βλάπτουν σοβαρά την αξιοπιστία και την οικονομία της χώρας.

Η οποιαδήποτε εμπλοκή προσώπων που διαχειρίστηκαν  δημόσιο χρήμα ή και τις ίδιες τις τύχες της χώρας, πρέπει να ξεκαθαριστεί το γρηγορότερο. Ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ, που δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, χρειάζεται αντιμετώπιση μακριά από σκοπιμότητες ή συμψηφισμού".

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του ίδιου του πρώην υπουργού.