Ήταν… παρεξήγηση: Ανακωχή κυβέρνησης και ιεραρχίας για τα θρησκευτικά

Για “πάρα πολύ καλό κλίμα” κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης - Ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης, ξεκαθαρίζει

Με καταρχάς συναίνεση ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει "πάγωμα" του προγράμματος σπουδών, επανέλαβε ότι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν, και αρχίζει από την αρχή ένας αγώνας συνεργασίας.

Ερωτηθείς αν θα συνεχισθεί το πρόγραμμα φέτος είπε ότι θα δοθούν τα παλαιά βιβλία και η προσπάθεια διορθώσεων θα γίνει από τώρα. Έως ότου γραφούν τα νέα βιβλία, θα χρησιμοποιούνται τα σημερινά βιβλία.

Για “πάρα πολύ καλό κλίμα” στη συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης, το θέμα της εκπαίδευσης αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως φέτος τα νέα προγράμματα στα Θρησκευτικά θα εφαρμοστούν κανονικά, όμως υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία δογματική δήλωση από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί τον διάλογο, θα ακούσει ξανά τις απόψεις της Εκκλησίας και άλλων φορέων και θα προχωρήσει στο τέλος της χρονιάς σε αξιολόγηση του μαθήματος.

Επισήμανε ότι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν, αλλά θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία φέτος, προσθέτοντας ότι "έτσι κι αλλιώς εμείς δεν έχουμε την άποψη ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο, θέλουμε το μάθημα να είναι πιο πλούσιο, θέλουμε μια αντίληψη βιωματική στην διδασκαλία για θεματική διδασκαλία, πάντοτε τηρώντας τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον αρχιεπίσκοπο:

- Η πρώτη αφορά υποχρεωτικότητα του μαθήματος.

- Η δεύτερη αφορά την μη μείωση των ωρών διδασκαλίας.

- Η τρίτη αφορά μια κατεύθυνση για τον ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών".

"Δεν ήρθαμε εδώ απόψε για να αλλάξουμε απόψεις ο ένας στον άλλο, αλλά για να βρούμε κοινό τόπο για το κοινό της πατρίδας", ξεκαθάρισε.

Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που επίσης ήταν παρών στη συνάντηση στο Μαξίμου, δήλωσε: "Είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας".

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, “κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί”.

Εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης ήρθησαν δύο παρεξηγήσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορούσε μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μάθημα των θρησκευτικών και η δεύτερη αφορούσε επίσης μία μη ολοκληρωμένη εικόνα που είχε η ιεραρχία για τις δηλώσεις Φίλη.

Οι παρεξηγήσεις ήρθησαν, εδραιώνουμε σχέσεις αλληλοκατανόησης, επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.