Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνώ, αλλά δεν μπορώ να μην ψηφίσω…

Αντίθετος με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δήλωσε ο Νίκος Συρμαλένιος, όμως ξεκαθάρισε πως δεν θα παρεκκλίνει από την κυβερνητική γραμμή

Τη διαφωνία του για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος μιλώντας στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν θα παρεκκλίνει από την κυβερνητική γραμμή στην ψηφοφορία της Κυριακής.

«Θα μπορούσαμε να μεταθέσουμε την υλοποίηση του ΦΠΑ την 1/1/2017», είπε ο Νίκος Συρμαλένιος και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνώ με αυτή την διάταξη, αλλά δεν μπορώ και να μην ψηφίσω συνολικά το νομοσχέδιο, γιατί έτσι θα έκανα το χατίρι της αντιπολίτευσης και της Νέας Δημοκρατίας που ουρλιάζει».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι έμπνευσης ιδιοκτησίας και εκτέλεσης της Αριστεράς και οδηγούν σε πλήρες στέγνωμα της αγοράς και φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα γιατί η καθυστέρηση της αξιολόγησης, την ευθύνη της οποίας καταλόγισε στην κυβέρνηση, κόστισε επιπλέον 9,5 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

"Εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, θα το κάνουμε όμως συστηματικά και σταδιακά και όχι με οριζόντιες περικοπές, που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους, όπως κάνετε εσείς", απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προσθέτοντας ότι από τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του συστήματος δαπανών, με στόχο μείωση των φόρων μετά από ένα ή δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, εκτίμησε πως δεν θα χρησιμοποιηθεί και τόνισε ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι ο μηχανισμός προβλέπει κανόνα διαφυγής, προσαρμογή δηλαδή των στόχων, "ώστε να μην παγιδευτούμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους σε συνθήκες ύφεσης".

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, πέρα από εκείνα που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου, και επανέλαβε ότι η συμφωνία εκείνη ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο Γιώργος Χουλιαράκης πρόσθεσε ότι τα σημερινά μέτρα είναι λιγότερα από εκείνα που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου, γιατί το 2015 υπήρξε υπέρβαση του πλεονάσματος κατά 4,7 δισ. ευρώ, και ζήτησε από τον Χρήστο Σταϊκούρα να καταθέσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι λαμβάνονται περισσότερα μέτρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...