Άνω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο μνημόνιο – Χαμός με Κωνσταντοπούλου

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που κατέστη σαφές κατά τη συνεδρίαση των συναρμοδίων επιτροπών της Βουλής για τη συμφωνία με τους δανειστές, με πολλούς βουλευτές του κόμματος να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας και τη διαδικασία με την οποία εισάγεται και συζητείται στη Βουλή.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου από τις συναρμόδιες επιτροπές ολοκληρώθηκε μετά από εννέα σχεδόν ώρες, λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα, με το νομοσχέδιο να γίνεται αποδεκτό στο σύνολό του και κατ' άρθρο. Ακολουθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου και θα αποφασιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Αυτό που γίνεται σήμερα δεν τιμά το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό”, επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας) Στάθης Λεουτσάκος. “Έστω και τώρα, έστω και στο παρά πέντε, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου που αποτελεί ντροπή”, σημείωσε.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν επίσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Θανάσης Σκούμας, ενώ ιδιαίτερα επιθετική ήταν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα “δοτό” υπουργό, επειδή δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής, και τον κατηγόρησε ότι με τα όσα κάνει και λέει δικαιώνει όσους παρουσιάζουν ως μοναδική λύση την ακροδεξιά και τον ρατσισμό. Μάλιστα, ήταν τέτοια η σφοδρότητα των χαρακτηρισμών της Ζωής Κωνσταντοπούλου που της ζητήθηκε να ανακαλέσει και να διαγραφούν από τα πρακτικά ορισμένες αναφορές της, όμως η ίδια απάντησε πως έχει την ευθύνη των λόγων της και ζήτησε να μη διαγραφεί τίποτα από τα πρακτικά.

Η "έκρηξη" της κ. Κωνσταντοπούλου πυροδοτήθηκε από την κατάθεση δύο ογκωδών τροπολογιών λίγο πριν την προγραμματισμένη λήξη της συνεδρίασης, για τις οποίες ζήτησε να αποσυρθούν, τονίζοντας πως η Βουλή δεν είναι "επικυρωτήριο των εντολών του Σόιμπλε".

Η τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που την εγκάλεσαν για το ύφος της και για αήθεις επιθέσεις κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Επικριτικός απέναντι στη συμφωνία εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, που αναγνώρισε πως “ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έκαναν ό,τι μπορούσαν στο πλαίσιο μιας ταπεινωτικής συμφωνίας”, η οποία όμως “παραμένει μη βιώσιμη” κατά τον ίδιο.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι διάβασε το κείμενο της συμφωνίας στα αγγλικά, και διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως υπήρχε, επανέρχεται.

Σχετικά με τις υψηλές αμυντικές δαπάνες που αποτελούν ένα σταθερό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι πρέπει με κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας να απαιτηθεί η εγγύηση των ελληνικών συνόρων από την ΕΕ.

Εξάλλου, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ύποπτο ότι με τη διάταξη στη νέα συμφωνία όλο το προσωπικό του ΣΔΟΕ εντάσσεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που χαρακτήρισε “φέουδο της τρόικας”.